Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Syrias framtid avgjøres i Aleppo

Både opprørere og den syriske hæren sender forsterkninger til kampene i Syrias største by Aleppo.

HARDE KAMPER: I dag offentligjorde det offiselle syriske nyhetsbyrået SANA disse bidlene av regimelojale soldater som slåss i Damaskus. Foto: AFP/SCANPIX
HARDE KAMPER: I dag offentligjorde det offiselle syriske nyhetsbyrået SANA disse bidlene av regimelojale soldater som slåss i Damaskus. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den viktige industri- og finansbyen med 2,5 millioner innbyggere har inntil nylig vært rolig, men den siste tiden er Aleppo vært åsted for harde kamper.

- Opprørerne sender et stort antall stridende til Aleppo for å kjempe mot regimet. For dem er Aleppo like viktig som Benghazi var for de libyske opprørerne, sier Rami Abdel Rahman, leder for eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights, og legger til:

- Hvis denne byen faller, er tiden ute for regimet, og det vet de to partene.

Bedre våpen Onsdag var det harde kamper i flere bydeler i Aleppo mellom opprørere fra Den frie syriske hæren (FSA) og regjeringssoldater støttet av kamphelikoptre.

Ifølge en ikke navngitt syrisk journalist er flere hundre opprørere fra hele det nordlige Syria på vei til byen.

- Det ser ut til å ha blitt den avgjørende kampen, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Også regjeringshæren har ifølge opprørssoldatene i FSA bedt om forsterkninger fra den nærliggende Idlib-provinsen i håp om å få kontroll over Aleppo.

Militæreksperter mener opprørernes mål ikke nødvendigvis er å ta kontroll over storbyene, men å strekke regimestyrkene ut over store områder.

- Regimets soldater blir definitivt stadig mer tynt fordelt ettersom opprørerne har fått bedre våpen og utstyr, sier den britiske analytikeren Paul Smyth.

Ban bønnfaller verden I forrige uke besluttet FNs sikkerhetsråd å forlenge mandatet til den ubevæpnede FN-styrken i Syria med ytterligere 30 dager. Rundt halvparten av de 300 observatørene har likevel forlatt landet, ifølge FNs sjef for fredsbevarende operasjoner, Hervé Ladsous.

Han har gjort syriske myndigheter oppmerksom på at de gjenværende observatørene forlater landet om en måned dersom volden ikke blir merkbart redusert.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber verdenssamfunnet om å gjøre noe med situasjonen umiddelbart.

- Jeg bønnfaller verden: Ikke utsett. Dere må handle nå for å stanse nedslaktingen i Syria, sa Ban i en tale til nasjonalforsamlingen i Bosnia onsdag.

- Må hindre spredning Den britiske tankesmia Royal United Services Institute (RUSI) la onsdag fram en rapport som konkluderer med at en begrenset vestlig intervensjon som framskynder Assad-regimets fall, ikke er langt unna.

Ifølge RUSIs generaldirektør Michael Clarke skyldes det faren for at konflikten skal spre seg til andre land i regionen.

- Vi beveger oss ikke i retning av intervensjon, intervensjonen beveger seg i retning oss. Hendelsene de siste dagene gjør det nesten umulig å holde på en «fingrene av fatet»-politikk, sier Clarke til The Guardian.

Avhoppere Addas innerste krets er blitt markant slankere siden opprøret mot ham startet for 16 måneder siden. Onsdag snudde enda to viktige diplomater ryggen til presidenten. Både Syrias ambassadør til De forente arabiske emirater og landets utsending til Kypros har ifølge den syriske opposisjonen hoppet av til Qatar.

Ambassadøren til Emiratene, Abdelatif al-Dabbagh, er en av de mest høytstående diplomatene som har sluttet seg til opposisjonen mot det syriske regimet, ifølge en talsmann for opposisjonsbevegelsen Syrias nasjonalråd (SNC). Kypriotiske tjenestemenn har ikke kunnet bekrefte avhoppingen.

Samtidig sier en kilde ved det tyrkiske utenriksdepartementet at to syriske generaler krysset grensen fra Syria tirsdag. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media