Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Syrias «høyre hånd» står bak angrepene

Mens hundrevis har blitt drept i Syria, kaller den britiske utenriksminister president Assad for en «reformist». Det er broren og svigerbroren som leder styrkene som dreper.

STYRER SIKKERHETSSTYRKENE: Lillebror Maher al-Assad (t.v) står til høre for sin bror og president Bashar al-Assad (t.h) under begravelsen til faren Hafez al-Assad i Damaskus 13. juni 2000. Bashar fikk presidenttittelen måneden etter. Foto: Reuters/Khaled al-Hariri/Scanpix
STYRER SIKKERHETSSTYRKENE: Lillebror Maher al-Assad (t.v) står til høre for sin bror og president Bashar al-Assad (t.h) under begravelsen til faren Hafez al-Assad i Damaskus 13. juni 2000. Bashar fikk presidenttittelen måneden etter. Foto: Reuters/Khaled al-Hariri/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske utenriksministeren William Hague gikk i dag ut og tegnet et bilde av Syrias president Bashar al-Assad som et gissel av sine mektige slektninger som har forhindret planene hans om reform.

- Det er ikke for sent for Syrias president Bashar al-Assad. En av vanskelighetene i Syria er at president Assads makt avhenger av en stor gruppe mennesker i sin egen familie, i tillegg til andre medlemmer av regjeringen, sa Hague, ifølge The Telegraph.

- Jeg er ikke sikker på hvor fri han er til å arbeide for reformer, selv om han selv skulle ønsket det, fortsatte Hague.

Broren er sjef for sikkerhet For mens Assad har forsøkt å blidgjøre demonstrantene ved å snakke om reformer og oppheve landets unntakstilstand som har vart siden 1963, har presidentens bror, Maher al-Assad, tatt saken i egne hender.

Som Syrias øverstkommanderende for elitestyrkene er han den mektigste militære og sikkerhetspolitiske mannen i Syria. I tillegg er han sett på som den nest mektigste mannen i Syria under storebroren.

Under Maher Assads direkte kommando gikk hærens fjerde divisjon til angrep på Deraa mandag denne uka. Flere titalls mennesker skal ha blitt drept.

Det går rapporter om at andre divisjoner i landes hær skal ha forsøkt å stoppe Mahers private hær fra å slå ned på demonstrantene i Deraa.

- Planla Libanon-attentat Maher er ifølge BBC betegnet som ustabil og skal angivelig ha skutt og skadet svigerbroren Asef Shawkat i en krangel over familiens ære.

DE MEKTIGSTE: Her står Syrias president Bashar al-Assad (t.h) sammen med de som i dag styrer sikkerheten i Syria, broren Maher (t.v) og svigerbroren Asef Shawkat. Foto: Reuters/Khaled al-Hariri/Scanpix
DE MEKTIGSTE: Her står Syrias president Bashar al-Assad (t.h) sammen med de som i dag styrer sikkerheten i Syria, broren Maher (t.v) og svigerbroren Asef Shawkat. Foto: Reuters/Khaled al-Hariri/Scanpix Vis mer

Shawkat er også Mahers største utfordrer og rival, ifølge Channel 4 News. Han er nestsjef i landets forsvarsstab og tidligere sjef for den fryktede militæretterretningen.

Både Maher og Shawkat ble nevnt i en FN-rapport som noen av de som kan ha planlagt attentatet på den tidligere libanesiske statsministeren Rafik Hariri.

Rami Makhlouf, president Assads fetter, er mannen som styrer Syrias økonomi. Han har en rekke ganger blitt beskyldt for å basere styringen på korrupsjon og kameraderi, og analytikere sier at ingen utenlandske selskap har mulighet til å åpne virksomheter i Syria uten hans samtykke.

- Assad er en av dem Til tross for at mange analytikere ser på president Bashar al-Assad som en relativt moderat mann som er for reformer, mener opposisjonsaktivsiter han har en stor og viktig rolle i den voldsomme konfrontasjonen mot demonstrantene.

- Det er bare et røykteppe. Det er folk innad i regimet som er kompromissløse, men Assad er en av dem og deler deres syn. Det har blitt gjort omfattende forsøk på å overbevise vesten om at han er mannen de kan ha håp i, men det er en bløff, sier en opposisjonsaktivist til The Telegraph.

Ifølge en syrisk menneskerettighetsorganisasjon er 453 sivile drept siden oppstanden begynte i Syria for seks uker siden.

Demonstrasjonene startet i flere forskjellige byer rundt om i landet, blant annet i Banias og Deraa, men har ennå ikke nådd hovedstaden Damaskus og storbyen Aleppo.

SATTE INN STRIDSVOGNER: Denne skjermdumpen fra Sham News  Network (SNN) viser en syrisk stridsvogn i Daraas gater 26. april. Angivelig skal det være en del av hærens fjerde divisjon, Maher al-Assads helkontrollerte hær. Foto: EPA/Sham News  Network/Scanpix
SATTE INN STRIDSVOGNER: Denne skjermdumpen fra Sham News Network (SNN) viser en syrisk stridsvogn i Daraas gater 26. april. Angivelig skal det være en del av hærens fjerde divisjon, Maher al-Assads helkontrollerte hær. Foto: EPA/Sham News Network/Scanpix Vis mer

Demonstrantene krever politiske reformer og at president Bashar al-Assad må gå.

233 medlemmer av Syrias regjeringsparti har forlatt partiet i protest mot voldsbruken mot regimekritiske demonstranter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media