Syrias maktelite likner mer på mafia enn en regjering

Familien al-Assad styrer, og det sies at presidentens mystiske mor har det siste ordet.

DIKTATORFAMILIEN: Det er denne familien som styrer Syria. Hafez al-Assad (i forgrunnen til høyre) døde i 2000. Siden da har hans eldste sønn Bashar (andre fra høyre bak) sittet i presidentstolen. Moren og enke etter Hafez, Anisa Makhloof (i forgrunnen til venstre) skal ha stor innflytelse. Maher al-Assad (til høyre bak) yter også stor makt som Bashars nummer to. Bassel al-Assad (tredje fra høyre bak) døde i en trafikkulykke i 1994. De to andre er Majd og Bushra al-Assad. Foto: AP Photo/Scanpix
DIKTATORFAMILIEN: Det er denne familien som styrer Syria. Hafez al-Assad (i forgrunnen til høyre) døde i 2000. Siden da har hans eldste sønn Bashar (andre fra høyre bak) sittet i presidentstolen. Moren og enke etter Hafez, Anisa Makhloof (i forgrunnen til venstre) skal ha stor innflytelse. Maher al-Assad (til høyre bak) yter også stor makt som Bashars nummer to. Bassel al-Assad (tredje fra høyre bak) døde i en trafikkulykke i 1994. De to andre er Majd og Bushra al-Assad. Foto: AP Photo/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anisa Makhlouf al-Assad er mysteriekvinnen i Syrias maktelite - og presidentens mor.

Lite er kjent om kvinnen som sjeldent har vist seg offentlig, men det sies at det er hun som har det siste ordet når store ting skal avgjøres i familien al-Assad.

MAKTKVINNE: Anisa Makhlouf al-Assad har stor innflytelse innen Syrias maktelite. Foto: AP/Scanpix
MAKTKVINNE: Anisa Makhlouf al-Assad har stor innflytelse innen Syrias maktelite. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Avgjørelser blir gjort kollektivt i familiens indre sirkel. Men Anisa har alltid det siste ordet, sier opposisjonsfiguren Wael al-Hafez til feministbloggen Les Martiennes.

- Vi har hørt mye om hennes innflytelse over sin sønn. Hun ble en viktig figur etter at tidligere president Hafez al-Assads døde, sier opposisjonsfigur Radwan Ziadeh til Al Jazeera.

Lillebror styrer militæret En annen i diktatorfamilien som sees på som en av pådriverne for måten de syriske sikkerhetsstyrkene har slått ned på opprøret i landet, er presidentes bror Maher al-Assad. Maher fikk tilnavnet «slakteren fra Deraa» etter at han ledet de syriske sikkerhetsstyrkenes offensiv mot opprøret i den sørlige byen Deraa.

MILITÆRE PÅDRIVERE: Maher al-Assad (t.h) ansees som en av pådriverne for måten de syriske sikkerhetsstyrkene har slått ned på opprøret i landet. Svigerbroren Asef Shawkat er  nestsjef i landets forsvarsstab og tidligere sjef for den fryktede militæretterretningen. Foto: AFP/Ramzi Haidar/Scanpix
MILITÆRE PÅDRIVERE: Maher al-Assad (t.h) ansees som en av pådriverne for måten de syriske sikkerhetsstyrkene har slått ned på opprøret i landet. Svigerbroren Asef Shawkat er nestsjef i landets forsvarsstab og tidligere sjef for den fryktede militæretterretningen. Foto: AFP/Ramzi Haidar/Scanpix Vis mer

Som øverstkommanderende for elitestyrkene er han den mektigste militære og sikkerhetspolitiske mannen i Syria. I tillegg er han sett på som en slags visepresident under storebroren.

Maher skal også være sjef for kommandørene i den Assad-lojale militiaen Shabiha, som mistenkes å være bak deler av massakren i Houla på lørdag.

PÅ BESØK HOS KADHAFI: Her er Maher al-Assad (t.v) på besøk hos Muammar Kadhafi sammen med pappa Hafez (t.h) og broren Bassel (andre fra venstre). Foto: AFP/Scanpix
PÅ BESØK HOS KADHAFI: Her er Maher al-Assad (t.v) på besøk hos Muammar Kadhafi sammen med pappa Hafez (t.h) og broren Bassel (andre fra venstre). Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Maher er ifølge BBC regnet som ustabil og skal angivelig ha skutt og skadet svigerbroren Asef Shawkat i en krangel over familiens ære. Shawkat er også Mahers største utfordrer og rival, ifølge britiske Channel 4. Han var nestsjef i landets forsvarsstab da opprøret startet og er også tidligere sjef for den fryktede militæretterretningen. Nå er han viseforsvarsminister.

Både Maher og Shawkat ble nevnt i en FN-rapport som noen av de som kan ha planlagt attentatet på den tidligere libanesiske statsministeren Rafik Hariri.

PRESIDENTENS SØSTER: Buchra al-Assad yter stor innflytelse i sin nøkkelrolel som presidentens sekretær. Foto: AP/Scanpix
PRESIDENTENS SØSTER: Buchra al-Assad yter stor innflytelse i sin nøkkelrolel som presidentens sekretær. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Shawkats kone er president Bashars eneste søster, Buchra al-Assad. Som sin bror Maher er hun regnet som en hauk innen regimet og skal ha stor innflytelse i sin nøkkelrolle som presidentens sekretær.

Buchra har blitt beskrevet som intelligent og vellykket. Hun skal være familiens «fredsmekler» når det kommer til uenigheter. Familien var i utgangspunktet i mot at hun skulle gifte seg med Shawkat.

Kona yndet av kjendispressen Buchra skal ha et anspent forhold til presidentens kone, Asma al-Assad.

- Bouchra forhindret Asma fra å bruke tittelen «førstedame» lenge, en tittel hun foretrakk at forble med sin mor Anisa, sier den tidligere syriske diplomaten Mohammed Daoud til France 24.

VESTLIG PREG: Asma al-Assad ble født i London og har vestlig utdannelse, og jobbet i banknæringen før hun giftet seg med Bashar al-Assad. Foto: AFP/Miguel Medina/Scanpix
VESTLIG PREG: Asma al-Assad ble født i London og har vestlig utdannelse, og jobbet i banknæringen før hun giftet seg med Bashar al-Assad. Foto: AFP/Miguel Medina/Scanpix Vis mer

Asma al-Assad var en yndet figur for kjendisbladene rundt om i verden, og bygget opp sin ektemanns rykte som en reformist.

Kort tid etter at det blodige opprøret startet i Syria i begynnelsen av fjoråret, ble en artikkel med tittelen «A Rose in the Desert» publisert i Vogue om Syrias førstedame. Artikkelen portretterte Asma og Bashar så pinlig positivt at motemagasinet valgte å fjerne artikkelen fra nettsidene sine (men du kan finne det på denne fansiden for Bashar al-Assad).

STYRER ØKONOMIEN: Rami Makhlouf, president Assads fetter, er mannen som styrer Syrias økonomi. Foto: AP/Scanpix
STYRER ØKONOMIEN: Rami Makhlouf, president Assads fetter, er mannen som styrer Syrias økonomi. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Flere medier har skrevet at Asma tok med seg sine tre barn og dro fra Syria da opprøret startet, og at hun nå skal være i eksil i London.

Asma kom igjen i mediene for kort tid siden da konene til FN-ambassadørene for Storbritannia og Tyskland i en video-appell på YouTube ba Asma om å påvirke sin mann om å stoppe blodbadet i Syria. Asma har ikke svart på YouTube-appellen.

- Som mafia Rami Makhlouf, president Assads fetter, er mannen som styrer Syrias økonomi. Han har en rekke ganger blitt beskyldt for å basere styringen på korrupsjon og kameraderi, og analytikere sier at ingen utenlandske selskap har mulighet til å åpne virksomheter i Syria uten hans samtykke.

Hafez Makhlouf, Ramis bror, leder Damaskus-avdelingen til landets etterretningstjeneste. Hafez er også en barndomsvenn av Bashar.

- Det er som en mafia: familien styrer, sier en som tidligere var i familiens innerste sirkler til The Guardian.