Syrias maktelite likner mer på mafia enn en regjering

Familien al-Assad styrer, og det sies at presidentens mystiske mor har det siste ordet.

DIKTATORFAMILIEN: Det er denne familien som styrer Syria. Hafez al-Assad (i forgrunnen til høyre) døde i 2000. Siden da har hans eldste sønn Bashar (andre fra høyre bak) sittet i presidentstolen. Moren og enke etter Hafez, Anisa Makhloof (i forgrunnen til venstre) skal ha stor innflytelse. Maher al-Assad (til høyre bak) yter også stor makt som Bashars nummer to. Bassel al-Assad (tredje fra høyre bak) døde i en trafikkulykke i 1994. De to andre er Majd og Bushra al-Assad. Foto: AP Photo/Scanpix
DIKTATORFAMILIEN: Det er denne familien som styrer Syria. Hafez al-Assad (i forgrunnen til høyre) døde i 2000. Siden da har hans eldste sønn Bashar (andre fra høyre bak) sittet i presidentstolen. Moren og enke etter Hafez, Anisa Makhloof (i forgrunnen til venstre) skal ha stor innflytelse. Maher al-Assad (til høyre bak) yter også stor makt som Bashars nummer to. Bassel al-Assad (tredje fra høyre bak) døde i en trafikkulykke i 1994. De to andre er Majd og Bushra al-Assad. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Anisa Makhlouf al-Assad er mysteriekvinnen i Syrias maktelite - og presidentens mor.

Lite er kjent om kvinnen som sjeldent har vist seg offentlig, men det sies at det er hun som har det siste ordet når store ting skal avgjøres i familien al-Assad.

- Avgjørelser blir gjort kollektivt i familiens indre sirkel. Men Anisa har alltid det siste ordet, sier opposisjonsfiguren Wael al-Hafez til feministbloggen Les Martiennes.

- Vi har hørt mye om hennes innflytelse over sin sønn. Hun ble en viktig figur etter at tidligere president Hafez al-Assads døde, sier opposisjonsfigur Radwan Ziadeh til Al Jazeera.

Lillebror styrer militæret En annen i diktatorfamilien som sees på som en av pådriverne for måten de syriske sikkerhetsstyrkene har slått ned på opprøret i landet, er presidentes bror Maher al-Assad. Maher fikk tilnavnet «slakteren fra Deraa» etter at han ledet de syriske sikkerhetsstyrkenes offensiv mot opprøret i den sørlige byen Deraa.

Som øverstkommanderende for elitestyrkene er han den mektigste militære og sikkerhetspolitiske mannen i Syria. I tillegg er han sett på som en slags visepresident under storebroren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer