- Syrias opposisjon vil aldri beseire Assads hær

Det sier landets største våpenleverandør - Russland.

- VIL ALDRI SLÅ REGIMET: Russlands utenriksminister mener opposisjonen aldri vil klare å seire over Bashir al-Assads hær - selv om man væpner dem til tenna. Her går opposisjonskrigerne gjennom et nabolag i Damaskus i Syria. Foto: AP Photo/Scanpix
- VIL ALDRI SLÅ REGIMET: Russlands utenriksminister mener opposisjonen aldri vil klare å seire over Bashir al-Assads hær - selv om man væpner dem til tenna. Her går opposisjonskrigerne gjennom et nabolag i Damaskus i Syria. Foto: AP Photo/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russlands utenriksminister Sergei Lavrov mener blodbadet i Syria vil vare i mange, mange år i det han kaller en gjensidig destruksjon av Syria.

- Det er klart som dagen at selv om den syriske opposisjonen blir væpnet til tenna, så vil den ikke være i stand til å beseire regjeringens hær, sier Lavrov til nyhetsbyrået Interfax.

Nære økonomiske bånd Russland har blitt Syrias viktigste og nærmeste allierte i konflikten som herjer landet. Landene har lenge hatt nære bånd, og Russland har svært verdifulle militære kontrakter med Syria.

- Det er en vesentlig økonomisk interesse. Vi snakker om flere milliarder dollar i kontrakter med Syria som kan være i faresonen for Russland, har Russland-ekspert Daniel Treisman ved UCLA tidligere sagt til CNN.

Bare i fjor ble våpen for over 5,5 milliarder kroner solgt til Damaskus. Russerne har også mens opprøret har pågått inngått kontrakter med Assads regime i det stille.

I januar skal det russiske skipet Chariot ha skrudd av radaren og i det stille lagt til en syrisk havneby - fulllastet med våpen og ammunisjon, ifølge Reuters.

Møter i Moskva Ifølge Russlands utenriksminister Lavrov skal to syriske opposisjonsgrupper ha møter i Russland snart. Russerne vil bruke møtene til å overbevise dem om at Moskva ønsker å hjelpe til med å få en slutt på volden som ifølge FN har kostet 9000 mennesker livet.

FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, Kofi Annan, har lagt fram en omfattende sekspunktsplan som blant annet tar til orde for tilbaketrekning av syriske styrker fra byer, våpenhvile, politisk dialog og adgang for humanitær hjelp.

Syria har stilt seg bak fredsplanen. Deler av den skal implementeres 10. april. Samme dag vil Syrias utenriksminister dra til Moskva.

Lavrov vil i dagene som komme konsentrere seg om å overbevise opposisjonsgruppene om at de ønsker fred i landet.

HAR LITEN TRO PÅ OPPISISJONEN: Russlands utenriksminister Sergei Lavrov mener Syrias hær er uslåelig. Foto: AFP/Maurizio Gambarini/Scanpix
HAR LITEN TRO PÅ OPPISISJONEN: Russlands utenriksminister Sergei Lavrov mener Syrias hær er uslåelig. Foto: AFP/Maurizio Gambarini/Scanpix Vis mer

I dag ble det kjent at den norske forsvarstoppen Robert Mood reiser til Syria for å fungere som Kofi Annans militære rådgiver. Mood skal utforske mulighetene for om det kan utplasseres en internasjonal observasjonsstyrke i landet, som vil ledes av generalmajoren selv.

NORSK HØYRE HÅND: Kofi Annan møtte i dag sin nye høyre hånd, den norske militærtoppen Robert Mood. Foto:  Reuters/Denis Balibouse/Scanpix
NORSK HØYRE HÅND: Kofi Annan møtte i dag sin nye høyre hånd, den norske militærtoppen Robert Mood. Foto: Reuters/Denis Balibouse/Scanpix Vis mer