Syrias opprørere ber USA om våpen

Syriske opprørsledere presset torsdag USA til å forsyne dem med våpen så snart som mulig.

- TRENGER VÅPEN: I et møte med utenriksminister John Kerry i FN-bygget i New York sa Den syriske nasjonalkoalisjonens leder Ahmad Jarba at situasjonen er desperat og at de trenger våpen. Foto: REUTERS/KHALIL ASHAWI/NTB SCANPIX
- TRENGER VÅPEN: I et møte med utenriksminister John Kerry i FN-bygget i New York sa Den syriske nasjonalkoalisjonens leder Ahmad Jarba at situasjonen er desperat og at de trenger våpen. Foto: REUTERS/KHALIL ASHAWI/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et møte med utenriksminister John Kerry i FN-bygget i New York sa Den syriske nasjonalkoalisjonens leder Ahmad Jarba at situasjonen er desperat og at de trenger våpen.

Jarba og andre ledere er i New York for å møte representanter for landene som sitter i FNs sikkerhetsråd, blant dem Russland, på fredag.

I møtet der Jarba snakket om våpen, snakket Kerry om arbeidet for å arrangere den internasjonale fredskonferansen om Syria som USA planlegger sammen med Russland.

Nasjonalkoalisjonen sa etter møtet at det ikke er aktuelt for dem å delta i noen fredskonferanse så lenge regjeringen fortsetter å drepe sivile.

President Barack Obama har åpnet for å sende våpen til opprørerne, men ingen våpen skal ennå være sendt.

Kongressen vedtok nylig de nødvendige lovene for slike forsyninger, selv om mange frykter at våpen kan falle i hendene på styrker som senere vil bruke dem mot USA.

Torsdag sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon at over 100.000 mennesker er drept i den syriske borgerkrigen siden mars 2011.

Sammen med Kerry oppfordret han partene til å bli med på fredskonferansen i Genève. Han understreket at konflikten ikke kan løses militært.

(NTB)

MØTER RUSSLAND: 
Ahmad Jarba og andre ledere er i New York for å møte representanter for landene som sitter i FNs sikkerhetsråd, blant dem Russland, på fredag. Foto: REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN/NTB SCANPIX
MØTER RUSSLAND: Ahmad Jarba og andre ledere er i New York for å møte representanter for landene som sitter i FNs sikkerhetsråd, blant dem Russland, på fredag. Foto: REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN/NTB SCANPIX Vis mer