HJELP: Beleirede byer får nå nødhjelp, etter at det syriske regime i dag ga klarsignal for humanitær hjelp. Foto: SYRIA-CRISIS / AID / NTB scanpix
HJELP: Beleirede byer får nå nødhjelp, etter at det syriske regime i dag ga klarsignal for humanitær hjelp. Foto: SYRIA-CRISIS / AID / NTB scanpixVis mer

Syrias regime gir klarsignal for humanitær hjelp

Det syriske regimet sier ja til at det kan kjøres humanitære forsyninger til alle landets beleirede byer innen slutten av juni. Men FN vil ikke ta gleden på forskudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi ble informert av vårt lag i Damaskus om at den syriske regjeringen har gitt tillatelse for alle de 19 beleirede områdene, sier FNs Syria-utsending Staffan de Mistura.

Han understreker at Syria har gitt slike tillatelser tidligere, men at regimet i siste instans likevel har stanset kolonnene med humanitær hjelp.

Det har i månedsvis blitt jobbet for at det skal kunne leveres humanitær hjelp til områder i Syria der innbyggere har vært uten nye forsyninger i månedsvis, noe som i flere tilfeller har ført til at sivile syrere har sultet i hjel eller dødd av sykdom som de ellers kunne blitt behandlet for.

Enkelte land, som Frankrike og Storbritannia, har presset på for at det skal slippes ned nødhjelp fra luften over de aktuelle områdene, en løsning som både er kostbar, farlig og mindre pålitelig.

Ifølge de Mistura ligger «alle alternativer på bordet». Han håper at hjelpen vil kunne fraktes på landeveien i løpet av de nærmeste ukene, slik at flydropp blir unødvendig. (©NTB)