VOLDEN FORTSETTER: Et bilde sluppet av det syriske nyhetsbyrået SANA viser en begravelse i landsbyen Hamush Ruslan, nordvest for Damascus. Foto: AFP PHOTO/SANA/SCANPIX
VOLDEN FORTSETTER: Et bilde sluppet av det syriske nyhetsbyrået SANA viser en begravelse i landsbyen Hamush Ruslan, nordvest for Damascus. Foto: AFP PHOTO/SANA/SCANPIXVis mer

- Syrias regime vakler ikke ennå

Ser ut til å være fast bestemt på å knuse opprøret med brutal makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regimet i Syria fortsatte tirsdag morgen offensiven mot innbyggerne i Deraa og andre byer. Den brutale undertrykkingen kan provosere folk til mer innbitt motstand.

- Kulene hagler mot folket, men vi står imot, sier demonstranten Abazid Abdullah på telefon til nyhetsbyrået AFP.

Han forteller blant annet at huset til en lokal geistlig, som gikk av lørdag i protest mot myndighetenes angrep på sivile, er omringet.

Minst 39 mennesker ble drept da syriske regjeringssoldater åpnet ild mot demonstranter i Deraa mandag. Ifølge aktivistgrupper har den syriske hæren sendt flere tusen soldater til byen, sammen med mange stridsvogner.

Professor Knut Vikør ved Universitetet i Bergen mener at regimet til Bashar al-Assad ennå ikke vakler, men at demonstrantene kan få blod på tann om maktbruken blir for hard.

- Motstanden kan øke - Med maktbruken de siste dagene kan regimet ha gitt ris til egen bak. Det som startet i det små, har vokst mye på grunn av det sterke svaret fra regimet. Å ha blitt møtt med geværer har ført til reaksjoner, sier Vikør til NTB.

Han peker likevel på at det hittil har vært helt stille i hovedstaden og den andre storbyen i Syria, Aleppo. Han mener det er først om det blir store demonstrasjoner i disse byene, at regimet virkelig er i fare.

- Det er først om det blir det like store demonstrasjoner som i Kairo, med hundretusener av demonstranter, at situasjonen blir en helt annen, sier han.

Det er først og fremst i Deraa lengst sør ved grensa til Jordan at det har vært kontinuerlige protester de siste ukene. Men også i Latakia på Middelhavs-kysten, i en forstad til Damaskus og enkelte andre steder har det vært demonstrasjoner.

Sitter på gjerdet Det er i stor grad lokale konflikter som ligger bak opptøyene. I Deraa har folk følt at regionen er blitt forfordelt og ikke har fått de ressursene den burde få.

At det ennå ikke har vært store demonstrasjoner i storbyene, kan skyldes at regimet har bedre kontroll, men det kan også skyldes at folk sitter på gjerdet.

- Grunnen kan være at de frykter at det som kommer etterpå, kan være mye verre: Kaos og borgerkrig, men det kan også være islamske fundamentalister som det sekulære Assad-regimet hittil har hatt god kontroll på, sier han.

Det som kan tvinge folk ned fra gjerdet for å vende seg mot Assad, kan nettopp være om maktbruken mot demonstrantene blir for sterk, sier han.

- Lik i gatene Aktivistene i Deraa sier det ligger lik i gatene som ingen kan komme fram til på grunn av skyting fra stridsvogner og snikskyttere som er plassert rundt om på hustak i byen.

Hæren hevder at styrkene er sendt til Deraa etter oppfordring fra innbyggere som har bedt om hjelp til å «slå ned ekstremistiske terrorgrupper». En talsmann sa på statlig TV at det var mange soldater som var blitt martyrer under sammenstøtene.

Også i forstedene Douma og Al-Maadamiyeh like nord for Damaskus ble det meldt om en kraftig militæroffensiv mot demonstranter mandag.

Minst 400 sivile er drept under militæroperasjoner siden protestene begynte, ifølge menneskerettighetsaktivister og andre vitner.

USA har bedt ansatte som ikke trengs ved ambassaden i Damaskus, om å reise fra landet. Obama-administrasjonen har også varslet at den vurderer å innføre sanksjoner mot regimet.

(NTB)