UFATTELIGE LIDELSER:  Siden borgerkrigen startet i Syria for snart fire år siden har Jan Egeland besøkt området åtte ganger. I dag besøkte han Bekaadalen der halvparten av de nå en millioner innbyggerne er flyktninger. - Verden må våkne opp. Situasjonen som pågår nå fratar syrisk ungdom alt håp, og det er opplagt at noen vil gå til ekstremistene, sier Egeland. Foto: Tiril Skarstein/NRC
UFATTELIGE LIDELSER: Siden borgerkrigen startet i Syria for snart fire år siden har Jan Egeland besøkt området åtte ganger. I dag besøkte han Bekaadalen der halvparten av de nå en millioner innbyggerne er flyktninger. - Verden må våkne opp. Situasjonen som pågår nå fratar syrisk ungdom alt håp, og det er opplagt at noen vil gå til ekstremistene, sier Egeland. Foto: Tiril Skarstein/NRCVis mer

- Syrisk barn og ungdom fratas alt håp, og noen vil gå til ekstremistene

Jan Egeland ber Norge og verden våkne opp. 16 millioner syrere lever nå under forferdelige forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, var i Bekaadalen i Libanon i dag. Han er rystet og utålmodig etter møtene med desperate flyktninger som under kummerlige kår i den sagnomsuste dalen.

Før borgerkrigen startet i Syria for nær fire år siden bodde det rundt en halv million mennesker her. Nå har befolkningen doblet seg til en million. Halvparten er syriske flyktninger.

- Jeg har hatt åtte besøk i regionen de siste fire årene, og det er nedslående å se at hver gang jeg kommer har problemet blitt så mye større. Her i Bekaadalen er hver andre innbygger en syrisk flyktning. De bor i skur med plastpresenninger til vegger og bare sementgulv. Det er søle og snøslaps rundt overalt. Situasjonen er forferdelig, sier Jan Egeland.

16 millioner i dyp nød Opprøret i Syria startet for nesten fire år siden, i mars 2011. Hundretusener gikk fredelig ut i gatene, men ble etter noen måneder møtt med skudd, vold og død. For tre år siden trengte én million syrere nødhjelp. Siden da har situasjonen eskalert i voldsom fart.

- Nå trenger 12,2 millioner mennesker nødhjelp i Syria. Det er en tolvdobling på tre år, og hjelpearbeidet holder ikke tritt. I dag trenger hele 16 millioner mennesker i Syria og nabolandene (3,8 millioner flyktninger, journ.anm) hjelp. FN og hjelpeorganisasjoner trygler om bidrag, men får ikke inn nok, sier Egeland.

- Våkn opp! Du kan høre hans fortvilelse og utålmodighet gjennom telefonrøret.  

- Flyktningene har mistet håpet. Verden må våkne opp, hvis ikke kommer situasjonen fullstendig ut av kontroll, og den vil forfølge oss i to generasjoner. Nå fratas syrisk barn og ungdom alt håp, og det er opplagt at noen vil gå til ekstremistene. Det er gåtefullt at Norge, Russland, Kina og alle andre land ikke gjør noe, sier generalsekretæren.

UTEN ID-PAPIRER:  Denne seks måneder gamle babyen har ingen offisielle papirer på sin eksistens. Familien mistet id-papirene da de flyktet fra Syria. Nå bor de i et provisorisk telt. Utenfor ligger søle og slaps. Alle foto: Tiril Skarstein/NRC
UTEN ID-PAPIRER: Denne seks måneder gamle babyen har ingen offisielle papirer på sin eksistens. Familien mistet id-papirene da de flyktet fra Syria. Nå bor de i et provisorisk telt. Utenfor ligger søle og slaps. Alle foto: Tiril Skarstein/NRC Vis mer

Fortsetter:

- Alvoret må ristes inn i regjeringer og nasjoner. Våkn opp! Situasjonen er mye mer dramatisk enn folk tror. Vi snakker om 16 millioner enkeltskjebner, sier han.

Pengenød Som sjef for Flyktninghjelpen følger han budsjettene tett, både i organisasjonen og verden forøvrig.

- FN og hjelpeorganisasjoner ber om 8,4 milliarder kroner, og strever med å få inn pengene de behøver. Det som trengs er en femtedel av hva kineserne brukte under Bejing-OL og en sjettedel av hva Russland brukte på Sotsji. Nå må alle nasjoner bidra for å hjelpe syrerne, sier Egeland.

Baby uten id-papirer I dag møtte han en storfamilie fra Syria. De flyktet fra hjemmet sitt da det var i full brann for rundt tre år siden. De fikk ikke med seg annet enn seg sjøl. Id-papirer, klær og alt annet de hadde kjært forsvant i brannen. Nå har de sement som gulv og plastikk som vegger.

- Siden de ikke har id-papirer får de ikke registrert seg i Libanon. Sønnen i familien og kona fødte en sønn for seks måneder siden. Babyen er papirløs, og familien måtte betale 500 dollars for keisersnitt på sykehuset. De har ikke de pengene og er nå redde for at de havner i fengsel eller blir kastet ut av Libanon, sier han.

De syriske flyktningene i Libanon får ikke jobbe. Hvert år må de betale 200 dollars for å fornye oppholdstillatelsen.

STERKE HISTORIER:  Denne familien har ikke jobb eller id-papirer og har vært flyktninger på tredje året.
STERKE HISTORIER: Denne familien har ikke jobb eller id-papirer og har vært flyktninger på tredje året. Vis mer

- Folk har ikke 200 dollar, og vet ikke hva de skal gjøre, sier Egeland. 

Hjalp 1,6 millioner syrere Flyktninghjelpen er blant de største hjelpeorganisasjonene i Syria og nabolandene. I fjor hjalp organisasjonen 1,6 millioner flyktninger.

- Men giverlandsinnsatsen er ikke blitt skalert opp slik den burde. Norge er blant de minst dårlige, men gir i beste fall 40 til 50 kroner per syrer som trenger nødhjelp, sier Egeland.

Han fikk med seg Aftenposten-saken som viste at flere hundre syrere med opphold i Norge har sittet fast i Tyrkia i månedsvis. Minst én av de utvalgte familiene har nå gitt opp, trukket søknaden sin, og reist tilbake til det borgerkrigsherjede Syria.

- Når du ser at Norge ikke klarer å få hjem et par hundre flyktninger... Her nede er det millioner av flyktninger. Alvoret må ristes inn og alle må bidra mer, sier Egeland.

VÅKN OPP:  - Syria-konflikten er dramatisk og blir verre for hver dag. Dette handler om 16 millioner enkeltskjebner, og tallet øker, sier Egeland.
VÅKN OPP: - Syria-konflikten er dramatisk og blir verre for hver dag. Dette handler om 16 millioner enkeltskjebner, og tallet øker, sier Egeland. Vis mer
BLIR OPPDATERT:  Jan Egeland er på et kort Midtøsten-besøk for å oppdatere seg på situasjonen og planlegge årets enorme hjelpearbeid som Flyktninghjelpen har ansvaret for. I fjor hjalp organisasjonen 1,6 millioner syriske flyktninger.
BLIR OPPDATERT: Jan Egeland er på et kort Midtøsten-besøk for å oppdatere seg på situasjonen og planlegge årets enorme hjelpearbeid som Flyktninghjelpen har ansvaret for. I fjor hjalp organisasjonen 1,6 millioner syriske flyktninger. Vis mer