Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syrisk eks-landslagsspiller dømt for menneskesmugling i Norge

Hjalp flyktninger med id-papirer, bestilte flybilletter og veiledet dem med reiseruter.

NORGE: Flere av personene mannen hjalp, endte opp i Norge. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
NORGE: Flere av personene mannen hjalp, endte opp i Norge. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En norsk statsborger i 30-åra er i Oslo tingrett dømt til to og et halvt års fengsel for brudd på utlendingsloven og dokumentforfalskning. Mannen hjalp et tjuetall personer med å komme seg ulovlig til Europa og Norge. Det kommer fram i en fersk dom fra Oslo tingrett.

Det er desember i 2014 da arbeidet med saken starter i Norge. Justis- og beredskapsdepartementet får en henvendelse fra tsjekkisk politi. De har nylig gjennomført en omfattende etterforskning i forbindelse med falske identitetspapirer i det østeuropeiske landet.

En rekke syriske flyktninger har fått hjelp til å komme til Europa. Blant navnene som dukker opp på mellommenn, er også en mann bosatt i Norge.

Flere kom til Norge

Mens den organiserte gruppen stilles for retten i utlandet, åpner norsk politi straffesak mot mannen i 30-åra i Oslo. Få dager senere gjennomfører de ransakelse og pågripelse av mannen, som tidligere blant annet har spilt på Syrias landslag i strandfotball.

Ifølge dommen fra Tsjekkia hevder bakmennene å ha tatt en pris på mellom 300 og 600 euro per falske dokument. Mannen, som i dag har bodd i Norge i sju år, hevder på sin side at han ikke har tjent penger på å være mellommann.

Han erkjenner imidlertid å ha hjulpet flere mennesker til Europa og Norge, men holder fast på at han ikke er menneskesmugler. Det til tross for at han har hjulpet venner og familie med pass, id-papirer, bestilt billetter og veiledet dem med informasjon om reiseruter og andre opplysninger.

Mannen understreker at dette er gjort for å hjelpe mennesker i nød, og at han dermed ikke kan straffes. Politiet finner heller ingen tegn til at mannen selv har tjent penger på dette, da de undersøker kontoen hans. Derimot er penger sendt ut av landet.

Var ute av krigen

- Politiet anser tiltalte som et sentralt tannhjul i en virksomhet som har drevet med menneskesmugling. Han har fungert nærmest som et reiseselskap for flyktningene han har hjulpet, sa politiadvokat Hans Petter Pedersen Skurdal, da Dagbladet omtalte tiltalen mot mannen i starten av februar.

Flere av de mannen bistod, ble hjulpet til Norge, og forklarte seg i Oslo tingrett i april. I tillegg til familie og venner, ble det ifølge dommen også hjulpet personer uten relasjoner til mannen. En av dem sa i retten at han hadde betalt 50 000 kroner for to pass. Retten mener dette er et sikkert tegn på at noen har tjent store penger på det organiserte arbeidet.

Til tross for at retten mener at de syriske flyktningene var i åpenbar fare for liv og helse, da de kom til Europa, mener de mannen må straffes.

- Det er likevel slik at tiltalte ikke kan bli hørt med nødrettsbetraktninger. Dette da de reisende allerede hadde kommet seg ut av krigen i Syria på det tidspunkt tiltalte begynte å hjelpe de. Retten finner det bevist at tiltalte har vært en del av en organisert virksomhet med vinnings hensikt. Etter rettens vurdering har tiltalte hatt en sentral rolle i virksomheten, heter det i dommen.

Der blir det også slått fast at mannen har vært fullt klar over hva han har drevet med, og at han også har satt menneskers liv i fare. Blant annet forklarte flere i retten at båten som skulle frakte dem fra Hellas til Tyrkia stanset på sjøen, fordi dieselen var blandet ut med vann.

- Det sto om livet

Politiadvokat Skurdal skriver i en e-post til Dagbladet at påtalemyndigheten er fornøyd med å ha fått medhold i saken, selv om straffen er et halvt år lavere enn det aktor ba om.

- Riksadvokaten har angitt at det er et mål å få hevet straffenivået på dette rettsområdet, så påtalemyndigheten vil måtte vurdere om det skal ankes over straffeutmålingen, skriver Skurdal.

Mannens forsvarer, advokat Heidi Ysen, er allerede helt klar på at de kommer til å anke avgjørelsen.

- Vi anker dette fullt ut, både for skyld og straffeutmåling. Min klient holder fast på at han handlet i nødrett. Selv om de han hjalp var kommet til Europa, så mener han det sto om livet deres, sier Ysen.

Advokaten legger til at klienten fremdeles hevder at det kun er familie og venner han har hjulpet, og at han ikke har tjent penger på dette. Hun anser dessuten bevisene som for dårlige.

- Dommen baserer seg mye på politiets arbeid i Tsjekkia, og vi har bare fått innsyn i deler av de dokumentene. Så vi vil også vurdere om bevisgrunnlaget er for tynt, sier Ysen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!