SULTESTREIKER: Abdullrhman Altajer. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SULTESTREIKER: Abdullrhman Altajer. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Syrisk etterretningsoffiser har sultestreiket i fire dager i Troms. - Enten finnes det en løsning, eller så dør jeg her

Fikk asylavslag fordi UNE mener han kan knyttes til tortur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er sulten og sliten. Men jeg vil ikke spise eller drikke. Enten finnes det en løsning på dette, eller så dør jeg her.

Det sier Abdullrhman Altajer (33). Han var etterretningsoffiser for Assad-regimet i Syria. Denne uka fikk han endelig avslag på asylsøknaden, fordi både UDI og UNE mener han kan knyttes til tortur.

Frustrasjon 33-åringen har bedt om å bli sendt til Syria, men fått beskjed av norske myndigheter at det er umulig fordi norske myndigheter frykter han kan bli torturert eller drept der.

I praksis kan han heller ikke dra andre steder.

Torsdag sluttet han å spise, i protest og frustrasjon, og fredag ble han innlagt på sykehus i Finnsnes i Troms.

- Jeg fikk en ny telefon fra UDI i går. De sa at det ikke er noe de kan gjøre for meg, sier han til Dagbladet søndag morgen.

33-åringen er han redd for sin kone og sine to barn som fortsatt er i Syria.

- Dette er en politisk avgjørelse. Jeg har ikke gjort noe galt. Hvis norske myndigheter har noe i mot meg, så må de si det. De må si at jeg er kriminell eller at jeg lyver. De lot meg vente i et og et halvt år. Så fikk jeg avslag. Og så kan jeg ikke dra fra landet.

Ba om å få dra til Tyrkia 33-åringen har midlertidig opphold i Norge, med begrensede rettigheter. Kona og de to små barna hans er fortsatt i Syria, og han får ikke lov til å hente dem hit.

- Norske myndigheter kan ikke sende ham til hjemlandet Syria så lenge han der risikerer alvorlige reaksjoner i strid med våre internasjonale menneskerettslige forpliktelser, skriver avdelingsdirektør Ketil Larsen i UNE i en e-post til Dagbladet.

Altajer sier UDI har gitt ham beskjed om at de kan hjelpe ham med å finne en jobb i Norge.

- Det er ikke det jeg trenger hjelp til. Jeg trenger å kunne dra til familien min. Til å dra fra Norge.

33-åringen har spurt om han kan sendes til Tyrkia, slik at han selv kan ta seg til Syria derfra. Norske myndigheter sier nei.

- Det er ingen andre land som har plikt til å ta i mot ham, og som norske myndigheter kan sende ham til. Han kan oppholde seg i Norge så lenge han er vernet mot retur til Syria, skriver Larsen i UNE.

Har ikke pass Mannen sier han ikke hadde pass i Syria, fordi det ikke var lov for etterretningsoffiserer. Han sier han skaffet seg et falsk pass i Tyrkia da han dro ut av landet, men at menneskesmugleren som hjalp ham nordover tok det. Han har derfor ingen reisedokumenter.

- Syriske myndigheter vil naturlig nok ikke gi ham pass, da han er avhopper. Og Norge vil ikke gi ham noe utlendingspass. I praksis sitter han fastlåst i Norge, med begrensede rettigheter, uten mulighet til å hente familien sin og uten muligheter til å reise til dem, sa mannens advokat, Bengt Høyer Pedersen fredag. 

UNE sier deres vedtak ikke hindrer ham i å forlate Norge hvis han finner et land som vil ta ham i mot. Men det er ikke så lett.

I Altajers midlertidige oppholdstillatelse heter det at han vil få innreiseforbud hvis han reiser ut av landet. Hvis han dro ut av Norge og søkte opphold i et annet europeiske land, vil de normalt forsøke å sende ham tilbake til Norge, som følge av Dublin-avtalen. Men da vil han altså ha innreiseforbud, fordi han forlot landet i første omgang.

- Jeg har fått beskjed om at jeg ikke kan dra til Sverige en gang, jeg vil bare bli sendt tilbake hit, sier Altajer.

- I praksis kan han ikke dra fra Norge, sier advokat Pedersen.