Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syrisk hær inn i opprørsby

Operasjonen «gjenopprett sikkerhet» har startet i Jisr al-Shughour.

RØMMER SYRIA:  Tyrkiske soldater registrerer flyktende syrere som har tatt seg inn i nabolandet Tyrkia. Syriske sikkerhetsstyrker går i dag inn i den syriske grense- og opprørsbyen Jisr al-Shughour, for å slå ned opprøret mot Assad-regimet, mens verden holdes ute. Tyrkia har sagt at de holder grensene åpne for syrere som flykter fra den pågående volden i Syria. Foto: Burhan Ozbilici/Ap/Scanpix
RØMMER SYRIA: Tyrkiske soldater registrerer flyktende syrere som har tatt seg inn i nabolandet Tyrkia. Syriske sikkerhetsstyrker går i dag inn i den syriske grense- og opprørsbyen Jisr al-Shughour, for å slå ned opprøret mot Assad-regimet, mens verden holdes ute. Tyrkia har sagt at de holder grensene åpne for syrere som flykter fra den pågående volden i Syria. Foto: Burhan Ozbilici/Ap/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Bashar al-Assads sikkerhetsstyrker har nå startet militæroperasjonen i den nordvestlige byen Jisr al-Shughour, ifølge syrisk tv. Målet er å slå ned på opprøret mot Assad-regimet i byen, og arrestere aktivister.

Erklæringen skaper enda mer frykt hos den syriske befolkningen, skriver The New York Times.

En talsperson for Local Coordinating Committees i Syria sier til avisen at det i morgentimene høres kraftig skyting i al-Sarmaneyah, en landsby like ved Jisr al-Shughour. De fleste av innbyggerne i al-Sarmaneyah skal allerede flyktet byen, mens noen av de som er igjen nå skal brenne bildekk i gatene for å forsinke de syriske sikkerhetsstyrkene som har varslet at de skal inn i Jisr al-Shughour.

«Byen er omringet av hæren og sikkerhetsstyrker», sier komiteen i en uttalelse, ifølge The New York Times.

Stor operasjon Al Jazeera har sin korrespondent Anita McNaught på den tyrkiske siden av grensa til Syria. Hun sier at militæroperasjonen i Jisr al-Shughour har vært planlagt og tilrettelagt i en periode.

- De (statlig tv) sier også at væpnede gjenger brenner markene rundt Jisr al-Shughour. Uansett hvem som står bak det, vil brannene medføre mye røyk som gjør det vanskeligere å se hva som skjer inne i byen. Men det er ingen tvil om at operasjonen vil bli enorm, sier hun til Al Jazeera.

Hun sier videre: «Vi har fått rapporter fra inne i Syria om at stridsvogner beveger seg... noen av landsbyene i området er nær tømt for mennesker, folk gjør seg klare for det som kan komme. Folk har bygget opp barrikader der de kan. Det syriske militære er, selvsagt, veldig bra utstyrt, veldig godt bevæpnet, så et eller annet form for oppgjør er nært forestående».

Uenige om fakta Militæroperasjonen kommer etter at syriske myndigheter mandag denne uka gikk ut og sa at 120 sikkerhetsfolk ble drept av «væpnede gjenger» i byen, som ligger like ved den tyrkiske grensa.

Regimemotstandere benekter at det er væpnede gjenger som drepte sikkerhetsstyrker og viser til at syriske myndigheter ikke har kommet med bildebevis på at dette faktisk har skjedd. De opposisjonelle sier i stedet at en rekke folk i det syriske militære har hoppet av, og at det er de som er drept.

Hva som faktisk har skjedd, og nå skjer, i grensebyen, er foreløpig uklart da syriske myndigheter nekter utenlandske journalister og observatører å komme til landet.

Massakre i 1980 Det er ikke første gang at syriske sikkerhetsstyrker omringer Jisr al-Shughour. I 1980, under den avdøde diktatoren Hafez al-Assad sitt regime, sendte hans bror, Rifaat al-Assad, inn sikkerhetsstyrkene for å knuse et opprør mot Assad-regimet. Minst 10.000 personer ble den gangen drept.

Hva som skjer i dag, vet vi alt for lite om.

Det som synes klart, er at president Bashar al-Assads bror, den enda mer fryktede lillebroren Maher al-Assad, er den som kontrollerer hærens spesialtrenede fjerdedivisjon inn i Jisr al-Shughour for å gjenopprette orden.

Tusener på flukt En rekke av innbyggerne i Jisr al-Shughour har allerede fryktet til Tyrkia. BBC melder at mer enn 2000 syrere har krysset grensa de siste dagene.

Tyrkia liker ikke situasjonen i nabolandet Syria. Den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan sier at Syria har begått «grusomheter», ifølge tyrkiske medier.

PÅ FLUKT:  Syriske barn poserer for fotografen i en flyktningleir i den tyrkiske grensebyen Yayladagi i Hatay-provinsen. Tyrkisk Røde Halvmåne bygger nå opp flere leire for å ta imot syrere som ikke lenger tør være i hjemlandet sitt på grunn av regimets brutale behandling av regimekritikere. Foto: Osman Orsal/Reuters/Scanpix
PÅ FLUKT: Syriske barn poserer for fotografen i en flyktningleir i den tyrkiske grensebyen Yayladagi i Hatay-provinsen. Tyrkisk Røde Halvmåne bygger nå opp flere leire for å ta imot syrere som ikke lenger tør være i hjemlandet sitt på grunn av regimets brutale behandling av regimekritikere. Foto: Osman Orsal/Reuters/Scanpix Vis mer