Syrisk nyhetsbyrå: 14 drept i luftangrep mot syrisk militærflyplass

Foreløpig er det uklart hvem som står bak angrepet.

ANGREP: En syrisk militærflyplass skal ha blitt angrepet natt til mandag, skriver BBC, som siterer den statlige syriske TV-kanalen. Dette skal være en video filmet av et vitne på området. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En syrisk militærflyplass skal ha blitt angrepet natt til mandag, skriver BBC, som siterer den statlige syriske TV-kanalen.

Ifølge Reuters skal det være en flybase i byen Homs som har blitt angrepet.

14 personer ble drept i angrepet, melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

«Flere missiler traff flyplassen», sier SANA, det statlige syriske nyhetsbyrået.

Det skal ha blitt hørt flere stor eksplosjoner i nærheten av flyplassen.

Luftvernet ved flyplassen skal ha skutt ned åtte missiler, ifølge nyhetsbyrået AP.

USA avviser at de står bak

Det amerikanske forsvarsdepartementet opplyser at de er kjent med meldingene om angrepet på militærbasen, men at de «ikke har noe å bekrefte», skriver NTB.

- På nåværende tidspunkt gjennomfører det amerikanske forsvaret ingen luftangrep i Syria. Vi fortsetter imidlertid å følge situasjonen og støtte den pågående diplomatiske innsatsen for å holde dem som bruker kjemiske våpen, i Syria eller andre steder, ansvarlige, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet.

Amerikanske tjenestemenn avviser at de har noe med angrepet å gjøre. Avvisningen er et svar på påstander framsatt av SANA. De hevdet at angrepet «sannsynligvis er amerikansk aggresjon».

Israel, som har gjennomført angrep i Syria tidligere, har så langt ikke ønsket å svare på spørsmål om angrepet.

Angrepet kommer etter en helg der syriske myndigheter har blitt anklaget for å ha brukt kjemiske våpen under et angrep i byen Douma i Syria.

Minst 40, kanskje så mange som 100 personer, ble drept i angrepet.

Så langt er det ikke slått fast at det ble brukt kjemiske våpen under angrepet. Hverken eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights eller EU har klart å fastslå at det ble brukt kjemiske våpen, men EU skriver i en uttalelse at det finnes beviser som tyder på at Assads hær sto bak angrepet.

Amerikanske myndigheter på sin side har slått fast at det høyst sannsynlig ble brukt kjemiske våpen under angrepet.

NB! STERKE BILDER: Minst 70 personer er drept etter angrepet i Douma i Øst-Ghouta i Syria, den siste delen som er okkupert av opprørere, ifølge BBC. Hjelpeorganisasjonen Hvite hjelmer sier at antall omkomne er så høyt som 150. Syria nekter for å ha stått bak angrepet. Verken CNN eller Dagbladet kan verifisere innholdet fullstendig, men opptaket skal ha blitt gjort på et sykehus i Douma. Video: Facebook/Douma Revolution via CNN Vis mer

Møte i Sikkerhetsrådet

Ni land har bedt om møte i FNs sikkerhetsråd mandag, for å diskutere helgas angivelige kjemiske angrep. Møtet er ventet å finne sted klokka 21 norsk tid.

Nattas luftangrep kom like etter at USAs president Donald Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron ble enige om en «kraftig, felles reaksjon» på hendelsene i Douma.

Begge de to presidentene har slått fast at det er snakk om et kjemisk angrep. Under en telefonsamtale søndag, ble Macron og Trump enige om at Syrias president Bashar al-Assads regime må stilles til ansvar «for sine gjentatte brudd på menneskerettighetene», skriver NTB.

Da Bashar al-Assad og hans regjeringshær i fjor fikk skylden for å stå bak et sarinangrep som tok livet av over 80 mennesker, beordret USAs president Donald Trump et angrep på en flybase i Syria.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer