Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syrisk opposisjon truer med å forlate fredsforhandlingene

Allerede før de er i gang.

PÅ PLASS:  Den største syriske opposisjonsgruppa, High Negotiations Committee (HNC) og talsmannen Riyadh Naasan Agha, ankom Geneve i går kveld. Han og kollegene er svært ivrige på Twitter og sosiale medier, og er svært klare på at Assad-regimet må iverksette en stopp i bombetoktene sine, skal det bli noen forhandlinger. Foto: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Scanpix
PÅ PLASS: Den største syriske opposisjonsgruppa, High Negotiations Committee (HNC) og talsmannen Riyadh Naasan Agha, ankom Geneve i går kveld. Han og kollegene er svært ivrige på Twitter og sosiale medier, og er svært klare på at Assad-regimet må iverksette en stopp i bombetoktene sine, skal det bli noen forhandlinger. Foto: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En dag etter at de truet om boikott, er nå en av Syrias opposisjons-gruppe, kjent som High Negotiations Committee (HNC), på plass i Geneve. Gruppa går ikke inn i fredsforhandlingene uten videre:

En talsmann sier at «flyangrepene og blokadene er nødt til å opphøre før forhandlingene med den syriske regjeringen skal starte». «Forbrytelsene» til Bashar al-Assad og hans regjering må stoppe, melder både Al Jazeera og BBC.

Ban Ki-moon: Ro ned Den syriske opposisjonen skal ha et sted mellom 30-35 personer på plass i Sveits, og skal møte FN-utsendingen Staffan de Mistura i dag. FN-sjef Ban Ki-moon forsøker å roe forhandlingsklimaet.

- Barn og kvinner har båret byrden i denne krigen og det er på tide å få en slutt på kampene og de andre menneskerettighetsbruddene som har dominert denne krigen, sier han.

Isfront HNC-utsendingene, som har base i Saudi-Arabia, landet i den sveitsiske hovedstaden i går kveld.

- Vi vil at fredssamtalene skal lykkes, men regimet er ikke seriøse, sier Salem al-Meslet, en av HNC-talspersonene.

Isfronten mellom Assad-regimet og motstanderne er enorm, og partene vil ikke sitte i samme rom. FN-sjef Mistura og hans folk vil gå mellom de ulike gruppene, i et håp om å få dem nærere hverandre enn de har vært de siste fem blodige årene.

Vurderer brudd Rundt 300 000 syrere har blitt drept siden fredelige demonstranter gikk ut i de syriske gatene og krevde regimeendring, våren 2011. Over halvparten av Syrias drøye 22 millioners befolkning er nå på flukt, de fleste i Syria eller i de såkalte nærområdene (Libanon, Jordan, Tyrkia, Irak og Egypt).

- Hvis vi ser at den lidende syriske befolkningen får det lettere, inkludert å få inn nødsendinger til de omringede områdene, vil vi se dette som et tegn på godvilje fra regimets side, sier Meslet og skriver:

«Delegasjonen vil informere de Misrata om sine intensjoner om å trekke seg fra forhandlingsbordet hvis FN og verdensmaktene ikke klarer å stoppe disse bruddene».