Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syrisk opposisjon truer med å trekke seg fra fredssamtaler

Etter at FN inviterte Iran.

INVITERTE IRAN: FNs generalsekretær Ban Ki-moon (t.h) har invitert Iran til Syria-fredsmøtet i Sveits. Her hilser han på Irans presidetn Hassan Rohani under FNs generalforsamling i New York 26. september i fjor. Foto: Reuters/Eric Thayer/NTB Scanpix
INVITERTE IRAN: FNs generalsekretær Ban Ki-moon (t.h) har invitert Iran til Syria-fredsmøtet i Sveits. Her hilser han på Irans presidetn Hassan Rohani under FNs generalforsamling i New York 26. september i fjor. Foto: Reuters/Eric Thayer/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den syriske opposisjonsgruppa Den syriske nasjonalkoalisjonen (SNC) sier at de kommer til å trekke seg fra fredssamtalene i Sveits hvis ikke FN trekker tilbake invitasjonen til Iran, melder Reuters.

Heller ikke USA godtar invitasjonen, melder Reuters. Washington vil ikke godta at Iran deltar i Syria-samtalene sålenge regiemt i Teheran ikke støtter en den såkalte «Genéve I»-avtalen fra 2012 om en syrisk overgangsregjering.

Trøblete fredsmøte Reaksjonene kommer bare kort tid tid etter at FNs generalsekretær Ban Ki-moon selv inviterte Iran til fredsmøtet. Iran er blant Syrias preident Bashar al-Assads viktigste allierte.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon trosset dermed USA, som har krevd at iranerne først må slutte seg til kravet om Assads avgang for å kunne delt - et krav Iran hele tiden har avvist.

Amerikanerne har jobbet hardt for å få den vestlig-støttede opposisjonsgruppa Den syriske nasjonalkoalisjonen (SNC) til å møte på samtalene som starter onsdag i den sveitsiske byen Montreux.

Gruppa, som i helga gjorde kjent at de ville møte, krevde opprinnelig at Syrias president Bashar al-Assad måtte bli ekskludert fra en fremtidig overgangsregjering.

Analytikere mener gruppa trolig ble presset hardt, og at alternativet kunne være å miste all vestlig støtte.

Usikkerhet FNs invitasjon til Iran kan dermed skape usikkerhet rundt fredsforhandlingenes kredibilitet, dersom ingen fra landets opposisjon dukker opp for å argumentere sin sak.

Mens både USA og opposisjonen ikke ønsker Iran velkommen, har Russland lenge ment at regimet i Teheran har en naturlig plass ved forhandlingsbordet under fredsforhandlingene i Montreux i Sveits til uka.

FNs generalsektretær Ban Ki-moon opplyser at Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif sagt seg enige i at målet med Montreux-konferansen er å få på plass en syrisk overgangsregjering. Zarif har også lovet at Iran vil spille en positiv og konstruktiv rolle under konferansen.

- Jeg er sterkt overbevist om at Iran må være en del av løsningen på den syriske krisen, sier Ban Ki-moon.

I løpet av de nesten tre årene Syria har vært herjet av borgerkrig, er nesten 100 000 mennesker blitt drept, mens flere millioner er drevet på flukt.

Hele Norges coronakart