Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syrisk opprørere anklages for brutale drap

Videoer lagt ut på YouTube.

OPPRØRER: Syriske opprørere beskyldes for brutale drap.     Foto: Phil Moore / AFP / NTB Scanpix
OPPRØRER: Syriske opprørere beskyldes for brutale drap. Foto: Phil Moore / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en video blir døde mennesker kastet ned fra taket på et postkontor, til jubel fra en hoiende menneskemengde. Rasende folk på bakken sparker deretter løs på likene og anklager dem for å være medlemmer av den regimevennlige shabiha-militsen.

I en annen video får en ung mann halsen skåret over av det som synes å være opprørere. Også han anklages for å tilhøre shabiha-militsen, mens han ligger blødende og døende på bakken.

- Laget av regimet Opptakene av det som framstår som summariske henrettelser uten lov og dom vekker dyp bekymring i vestlige land som offentlig har gått ut med støtte til de syriske opprørerne, men som i stillhet er bekymret for at det er fanatiske sunnimuslimer med bånd til terrornettverket al-Qaida i deres rekker.

Opprørstalsmenn hevder at drapsvideoene kan ha blitt laget av regimet for å stille dem i et dårlig lys, men uten å kunne dokumentere dette.

- Dreper med kniv Den regimevennlige militsen rykket inn i Damaskus da opprørerne sist gang trakk seg tilbake fra flere bydeler i hovedstadens sentrum, fortalte en anonym aktivist til NTB i helgen.

- De bryter seg inn i hjemmene til folk. Der regjeringssoldatene beveger seg, er militsen alltid til stede, sa hun.

Men militsen opererer også en god del på egen hånd, ifølge henne.

- I mange bydeler har folk fortsatt ikke returnert til hjemmene sine. De er redd for å bli drept av shabiha. De går spesielt hardt fram i bydelene der det fortsatt er kamper. Mange er blitt drept med kniv i sine egne boliger, sa aktivisten i Damaskus til NTB.

Skjøt ned kampfly Mandag viste opprørerne et opptak av en mann som ifølge dem er en syrisk jagerflyger, angivelig skutt ned øst i landet. Regimet hevder at flyet måtte nødlande som følge av tekniske problemer.

Opprørstalsmenn forsikrer at fangen vill bli godt behandlet.

- Vi vi behandle denne fangen i tråd med vår religion, vår moral og Genève-konvensjonenes protokoll om behandling av krigsfanger, sier en talsmann.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media