Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syriske Abdul solgte penner på gata for å forsørge datteren. Akershus-mann har nå fått verden til å åpne lommeboka

- Det har tatt helt av.

FÅR UVENTET HJELP: Bildet av flyktningen Abdul som selger penner på gata i Beirut med en sovende datter på armen har gått verden rundt etter at islendingen Gissur Simonarson, bosatt i Gjerdrum, retweetet det. Nå har han startet innsamslingsaksjon og fått inn nærmere 60 000 dollar.
FÅR UVENTET HJELP: Bildet av flyktningen Abdul som selger penner på gata i Beirut med en sovende datter på armen har gått verden rundt etter at islendingen Gissur Simonarson, bosatt i Gjerdrum, retweetet det. Nå har han startet innsamslingsaksjon og fått inn nærmere 60 000 dollar. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildet av den syriske flyktningen som forsøker å selge penner i Beirut i Libanon med en sovende datter over skuldra, går nettet rundt.

Det hjerteskjærende bildet har startet en pengeinnsamlingskampanje for mannen på internett gjennom indiegogo. I 18-tida i kveld har over 67 000 dollar blitt samlet inn på 24 timer. Det er etter dagens kurs over 555 000 kroner.

Og mannen bak innsamlingen er Gissur Simonarson (32) fra Island, bosatt i Gjerdrum i Akershus. Tirsdag tweetet han bildene av mannen med pennene og dattera som sover. Så ballet det på seg. For cirka et døgn siden klarte han via Twitter-hjelp med hashtaggen #buypens å identifisere mannen som en syrisk alenefar ved navn Abdul Haleem Al-Kader. Så startet innsamslingsaksjonen. Målet var å få inn 5000 dollar.

- Det tar helt av. Jeg er veldig ydmyk og overveldet av responsen. Jeg håpet jeg skulle klare å samle inn litt penger til klær og mat, men nå har han blitt en rik mann, sier Simonarson til Dagbladet.

Han sier han har vært opptatt i intervjuer med internasjonale medier i hele dag. Han forteller at han var i kontakt med Abdul i går kveld, som er takknemlig for all oppmerksomheten.

Vil hjelpe andre - Han er veldig takknemlig. Han sier han ønsker å bruke pengene til å hjelpe andre flyktninger i samme situasjon som han og til å gi barna sine en utdannelse. Han håper han kanskje kan opprette et fond for å hjelpe andre, sier Simonarson.

Abdul har en sønn på ni år og ei datter på fire. Han flyktet fra krigsherjede Syria for fire år siden med kone og barn. For tre år siden dro kona til hjemlandet igjen, men det ønsket ikke Abdul. Sjokoladefabrikken han jobbet på var nedlagt og det fantes ikke annet arbeid.

Simonarson sier Abdul siden bildene av ham begynte å deles på nett og folk begynte å ta kontakt med ham på gata, har holdt seg mye inne.

- Han er jo blitt en kjent mann og forsto ikke helt hvorfor folk kom bort til ham. Men nå er han veldig takknemlig, sier han.

- Folk flest er snille Simonarson sier han har en hjelper i Libanon som forsøker å få Abdul og barna til et tryggere sted. Han er også i dialog med UNICEF og en flyktningorganisasjon for å ivareta den nyrike flyktningen.

- Når som han er blitt et kjent ansikt og det er kjent at han vil få mye penger må han beskyttes. Vi er i dialog om å finne ut hvordan dette skal løses på best mulig måte. Det er ikke bare å gi ham alle pengene og si lykke til, sier Simonarson, som sier han vil motta aksjonspengene innen fire uker.

Islendingen synes det er helt utrolig at så mange har bidratt økonomisk og vil hjelpe.

- Vi leser og hører bare om negative flyktninghistorier. Om flyktninger som drukner i Middelhavet og europeiske land som ikke ønsker dem i landet sitt. Endelig er den god historie som viser at folk er snille. Folk flest ønsker å hjelpe. Folk fleste er gode mennesker, sier han.

Simonarson har bodd og jobbet i Norge i fire år og er grunnlegger av @Conflictnews.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!