FRAMGANG: Det har vært voldsomme kamper mellom opprørerne og regjeringsstyrker i Syria dag. Her en stor demonstrasjon i Hula nær byen Homs i går. Foto: REUTERS / SCANPIX
FRAMGANG: Det har vært voldsomme kamper mellom opprørerne og regjeringsstyrker i Syria dag. Her en stor demonstrasjon i Hula nær byen Homs i går. Foto: REUTERS / SCANPIXVis mer

- Syriske desertører kontrollerer by

Desertører fra den syriske hæren har tatt kontroll over en by like utenfor hovedstaden Damaskus, opplyser en menneskerettsgruppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - Grupper av desertører tok kontroll over alle bydelene i byen Douma etter kraftige kamper med syriske styrker lørdag, sier Rami Abdel Rahman fra Syrias observatorium for menneskerettigheter, som har base i Storbritannia.

Det er ikke mulig å få opplysningene bekreftet fra annet hold. Utenlandske journalister har svært begrenset adgang til landet.

- Torturert til døde Samtidig ble det meldt at 60 mennesker er funnet døde på et likhus i byen Idlib nord i landet lørdag.

- Noen av dem var mennesker som ble pågrepet for noen dager siden av syriske sikkerhetsstyrker og som antas å ha blitt torturert til døde. Blant dem var kvinner og barn, sier Abu Omar, en lokal aktivist.

Til sammen ble det meldt om 96 døde lørdag. Ifølge det statlige nyhetsbyrået SANA ble 14 mennesker drept da en minibuss med fanger ble rammet av en bombe nordvest i landet.

Dessuten skal tre mennesker ha blitt drept av sikkerhetsstyrker i Tel Kalakh-området, nær grensen til Libanon, ifølge SANA. De tre omtales som «terroristinfiltratører», av byrået.

Skjøt fisker I tillegg ble en libanesisk fisker på 16 år drept og en annen såret da syriske styrker skjøt mot båten deres. SANA hevdet fiskerne var smuglere og at de syriske styrkene ble beskutt fra en annen libanesisk båt. Syria hevder nabolandet ikke gjør nok for å hindre smugling av våpen til opprørerne.

Arabiske utenriksministre møtes i Kairo søndag for å diskutere hvorvidt de skal forlenge mandatet til en observatørstyrke i landet. Opposisjonen i Syria hevder observatørstyrken manipuleres av regimet og gir den et skalkeskjul til å fortsette med overgrepene mot opposisjonelle.

Opposisjonsgruppa Syrias nasjonalråd ba lørdag Den arabiske liga om ikke å sende observatørene tilbake, og i stedet sende saken til FNs sikkerhetsråd.

(NTB)