Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syriske fiender møtes ansikt til ansikt

Har blitt enige om å møtes til samtaler i samme rom for aller første gang.

VIL MØTE OPPOSISJONEN: Syrias utenriksminister Walid al-Muallem truet fredag med å reise hjem fra Genève dersom det ikke kommer i stand reelle forhandlinger. I morgen vil han møte med opposisjonsleder Ahmed Jarba. Foto: Reuters / NTB scanpix
VIL MØTE OPPOSISJONEN: Syrias utenriksminister Walid al-Muallem truet fredag med å reise hjem fra Genève dersom det ikke kommer i stand reelle forhandlinger. I morgen vil han møte med opposisjonsleder Ahmed Jarba. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det første møtet mellom Syrias eksilopposisjon og regimets representanter er planlagt å starte i morgen klokka 10.00. Det vil bli et kort møte der kun FNs spesialutsending Lakhdar Brahimi snakker, opplyser en representant for opposisjonen. Deretter er planen at delegasjonene til regimet og eksilopposisjonen skal møtes til et lengre møte på ettermiddagen.

Brahimi hadde fredag samtaler med både regimets og opposisjonens representanter i FNs hovedkvarter i Genève i Sveits. Han betegnet samtalene som «oppmuntrende», men understreket at diskusjonene om kjerneproblemene ennå ikke er i gang.

- Å oppklare uklarhetene rundt mange av disse punktene, er blant de mange sakene vi ønsker å få til. Vi ser fram til våre møter i morgen tidlig og i morgen ettermiddag, sier Brahimi.

- Forventet ikke at det skulle bli lett Toppdiplomaten opplyser at begge parter nå har sluttet seg til prinsippene i det såkalte Genève 1-kommunikeet fra 2012. I dette dokumentet krever FNs sikkerhetsråd at det må dannes en overgangsregjering i Syria.

Opposisjonens delegasjon uttalte fredag kveld at den er fornøyd med at regimet har sluttet seg til kommunikeet.

- På grunnlag av dette vil vi møte Assad-delegasjonen i morgen tidlig, sa delegaten Anas al-Abdah til Reuters.

Brahimi, som er spesialutsending for FN og Den arabiske liga, hadde håpet å få partene til å møtes ansikt til ansikt fredag, men det fikk han ikke til.

- Vi har aldri forventet at det skulle bli lett, og vi er sikre på at det kommer det ikke til å bli, men jeg er også sikker på at de to partene forstår hva som står på spill, sier Brahimi ifølge nyhetsbyrået DPA.

Truet med hjemreise Utenriksminister Walid al-Moualem gjorde det tidligere fredag klart at hans delegasjon reiser hjem til Damaskus dersom det ikke blir innledet reelle forhandlinger i løpet av lørdagen.

Det såkalte Genève 1-kommunikeet ble vedtatt da FNs daværende Syria-utsending Kofi Annan samlet vetomaktene i Sikkerhetsrådet i Genève i juni 2012.

Etter møtet hevdet Annan at det var enighet om opprettelsen av en overgangsregjering i Syria, men det har siden hersket ulike fortolkninger av hva det innebærer.

OPPOSISJONSLEDER: Lederen for Nasjonalkoalisjonen, Ahmed Jarba, vil lørdag forhandle direkte med det syriske regimet. Foto: Reuters / NTB scanpix
OPPOSISJONSLEDER: Lederen for Nasjonalkoalisjonen, Ahmed Jarba, vil lørdag forhandle direkte med det syriske regimet. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Russland sluttet også opp om Genève 1, men mener at det må være opp til syrerne selv å avgjøre hvem som skal sitte i en slik overgangsregjering.

USA og eksilopposisjonen fastholder på sin side at president Bashar al-Assad ikke kan ha noen plass i et overgangsstyre.

Situasjonen er kaotisk På forhånd har det vært knyttet lave forventninger til hva som vil komme ut av konferansen. Mens politikerne møtes i Sveits, raser krigen videre i Syria. Hundretusener av sivile befinner seg i områder som er kontrollert av opprørere og beleiret av regjeringsstyrker.

Samtidig er situasjonen på bakken kaotisk med mange ulike opprørsgrupper, flere av dem med ytterliggående islamistisk ideologi. De siste ukene har det også brutt ut kamper mellom ulike opprørere.

De lave forventningene skyldes også at kun deler av opposisjonen er representert i Sveits. Delegatene kommer fra Nasjonalkoalisjonen, en paraplyorganisasjon som ble dannet høsten 2012 som følge av press fra vestlige og arabiske land. Koalisjonen har liten støtte hos opprørerne som kjemper på bakken inne i Syria.

(©NTB)

FNS SPESIALUTSENDING: Syria-utsending Lakhdar Brahimi forsøkte fredag å få partene i borgerkrigen til å møtes ved forhandlingsbordet, og kunne samme kveld melde at det første direkte møtet finner sted lørdag morgen. Foto: Reuters / NTB scanpix
FNS SPESIALUTSENDING: Syria-utsending Lakhdar Brahimi forsøkte fredag å få partene i borgerkrigen til å møtes ved forhandlingsbordet, og kunne samme kveld melde at det første direkte møtet finner sted lørdag morgen. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart