SØKER ASYL: Grensestasjonen Storskog Boris-Gleb på grensen mellom Norge og Russland som mange syrere nå benytter seg av etter å ha bodd i Russland i flere år, før de søker asyl til Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SØKER ASYL: Grensestasjonen Storskog Boris-Gleb på grensen mellom Norge og Russland som mange syrere nå benytter seg av etter å ha bodd i Russland i flere år, før de søker asyl til Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Syriske flyktninger har bodd i Russland i årevis

- Enkelte så lenge som sju år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange syriske flyktninger som søker asyl i Norge har bodd flere år i Moskva, på student- eller arbeidsvisum, opplyser Politiets utlendingsenhet (PU).

Ifølge PU har en større andel av flyktningene som kommer over grensen på Storskog fra Russland, hatt opphold i Russland over en lengre periode - enkelte så lenge som fem til sju år, melder NRK.

Strømmen av flyktninger over grensa fra Russland til Norge øker. Hittil i år er det kommet mer enn 500 personer, de fleste med bakgrunn fra Syria.

- Vi synes å se en tendens på at de som kommer over Storskog har hatt opphold i andre land enn Syria over en viss periode, sier Tor Espen Haga i Politiets utlendingsenhet.

Personer fra Syria med lovlig opphold i Russland kan regne med å bli sendt tilbake. Samtidig har mange bodd i Moskva uten gyldige dokumenter og har klart å unngå fengsel eller deportasjon ved å bestikke politiet.

Bare onsdag kom det 42 personer over grensen på Storskog i Finnmark og søkte om asyl i Norge, opplyser Østfinnmark politidistrikt.
(NTB)


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram