Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syriske fredssamtaler: - Regimet tror de har mulighet til å vinne, takket være Russlands militære støtte

Liten tiltro til Genève-samtalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag startet en ny runde med fredssamtaler i Genève, med både Russland og USA i spissen.

Håpet er å kunne finne en internasjonal løsning på borgerkrigen i Syria, som har pågått siden 2011.

- Oppdraget er å nå fram til enighet innen 6 måneder om et overgangsstyre og en ny grunnlov for Syria som kan ligge til grunn for nyvalg om 18 måneder, sa utenriksminister Børge Brende (H) til Dagbladet i går.

Video viser enorme ødeleggelser FN utformet i høst et veikart til fred som la grunnlaget for den nye runden med fredssamtaler.

På samme tid offentliggjorde Russlands president Vladimir Putin landets militære inntog i det krigsherjede landet, med hensikt om å styrke Assad-regimets posisjon og bekjempe IS. 

Ikke lenge etter sendte den statseide, russiske TV-kanalen RTR dronebilder som angivelig skal vise russiske T72-stridsvogner som angriper opprørsstillinger i den syriske hovedstaden Damaskus. 

En annen versjon, ilagt det The Telegraph beskriver som teknomusikk, ble senere lastet opp på YouTube. 

Se propagandavideoen øverst i saken. 

- Før sommeren i fjor tydet mye på at det syriske regimet var svekket, noe som økte interessen for fredsforhandlinger. Russlands militære inntog viser seg å ha en betydning fordi det nå går bedre for regimet. Det medfører at lysten til å inngå kompromisser synker fordi man merker at sjansen for å vinne militært er tilstede, sier seniorforsker Kjetil Selvik ved Chr. Michelsens Institutt i Bergen til Dagbladet. 

- Krevende utgangspunkt Selvik mener at USA og Russland virker mer samkjørte nå enn de gjorde for et halvt år siden og enn de har gjort i tidligere runder med fredssamtaler.

Det er et resultat av en tilnærming mellom USA og Russland etter at USA blant annet gikk bort fra kravet om at Assad måtte gi klart signal om avgang som en forutsetning for forhandlingene. 

Likevel er utganspunktet krevende og flere har liten tiltro til at samtalene faktisk vil føre noe med seg.

FN har denne gangen valgt å kalle forhandlingene for «intra-Syrian talks» og fraværet av ordet «fred» ser ut til å være tilsiktet, skriver The Telegraph

Regimet tror de kan vinne Selvik forteller at Russlands militære tilstedeværelse i Syria kan gjøre det vanskeligere med reelle forhandlinger.

- Regimet tror de har mulighet til å vinne militært, takket være Russlands militære støtte. 

Det beste utgangspunktet for fredssamtaler vil ifølge Selvik være en stillingskrig der ingen av partene har noen spesiell framgang og merker at situasjonen sliter på dem.

- Hvis det blir for mye bevegelse militært finnes det ikke rom for en forhandlet løsning, sier han.

Samtidig har den kalde stemningen mellom Saudi-Arabia og Iran lagt press på fredssamtalene. Flere syriske militære opprørsgrupper er blitt invitert til å ta del i forhandlingene, men hadde enda ikke avgitt et klart svar da fredssamtalene ble åpnet i går, skriver New York Times

De aktuelle opprørsgruppene er hovedsakelig støttet av enten Saudi-Arabia eller Iran. Også syriske opposisjonsledere som ikke har støtte av Saudi-Arabia, men Russland er invitert til forhandlingene, skriver NTB. 

- Kjempetabbe Under FNs generalforsamling i september i fjor talte både Putin og USAs president Barack Obama. 

Putin trakk fram Russlands støtte til Assad-regimet og sa at det vil være en kjempetabbe ikke å samarbeide med syriske myndigheter

Obama, på sin side, uttalte at enkelte i forsamlingen mener at man kan skape ro i samfunnet ved bruk av makt. 

- Med en slik logikk må vi støtte en tyrann som Assad som slipper tønnebomber over barn, bare fordi alternativet er verre, fortsatte han.

Dette skal ha vært de to presidentenes første møte på to år. Bare to måneder senere stod de igjen ansikt til ansikt, denne gangen for å diskutere blant annet Paris-terroren og IS

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media