BLOKKERER: Supportere av Free Syrian Army (FSA) blokkerer en gate i Damaskus, som protest mot angrepene i Homs. Foto: REUTERS/Scanpix
BLOKKERER: Supportere av Free Syrian Army (FSA) blokkerer en gate i Damaskus, som protest mot angrepene i Homs. Foto: REUTERS/ScanpixVis mer

Syriske myndigheter nekter å stå bak angrepet i Homs

Legger skylden på «væpnede banditter».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 260 personer ble drept i angrepene i Homs, ifølge syriske aktivister, som sier militæret sto bak. Syriske myndigheter avviser påstanden og legger skylden på «væpnede banditter».

- Det stemmer ikke at hæren har angrepet enkelte deler av Homs med granater, slik det hevdes av enkelte TV-stasjoner som fremmer vold», heter det i en melding fra det statlige syriske nyhetsbyrået SANA.

- Likene som vises fram på disse satellitt-TV-kanalene er personer som har blitt bortført og drept av væpnede banditter, heter det videre i meldingen fra SANAA.

TV-stasjoner som Al Jazeera og Al Arabiya har vist amatørbilder lagt ut på YouTube som angivelig viser personer som er drept i angrepet. Men det er ikke blitt bekreftet fra uavhengige kilder at de døde er fra Homs, eller at det faktisk har skjedd et slikt angrep der.

Syriske myndigheter mener det pågår en «hysterisk kampanje» som har som mål å «påvirke en del lands holdninger i FNs sikkerhetsråd».

Sikkerhetsrådet diskuterer FNs sikkerhetsråd skulle samle seg igjen lørdag for å diskutere krisen i Syria og trolig også stemme over et resolusjonsforslag som fordømmer voldsbruken i landet.

Dersom det internasjonale samfunnet skal få mandat fra FN for å gripe inn i Syria, slik det skjedde i Libya, må Russland godkjenne en resolusjon om Syria.

Men Russland har hele tiden vært imot en Syria-resolusjon, selv om det torsdag ble lagt fram et nytt utkast, som ble oppfattet som betydelig utvannet i et forsøk på å komme russerne i møte.

- En skandale Lørdag understreket den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov at Moskva vil legge ned veto dersom Sikkerhetsrådet stemmer over forslaget.

- Utkastet passer oss ikke i det hele tatt. Det er en skandale dersom det kommer opp til avstemning, sa Lavrov. Han fortalte videre at han har sendt forslag til endringer i utkastet til USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Russland står fast på at krisen i Syria er et internt anliggende, og vil foreløpig ikke endre holdning selv om syriske opposisjonsgrupper innstendig ber Moskva om å fordømme volden i Syria.

Tok soldater til fange Fjernsynskanalen Al Jazeera telefonintervjuet fredag kveld flere kilder i Homs, blant dem en medisinstudent på et sykehus i Homs. Abo Rami fortalte om mange drepte og sårede og stor mangel på blod og medisinsk utstyr.

Ifølge en annen aktivist, Hadi al-Abdallah, innledet regjeringsstyrkene sin offensiv etter at opprørere hadde tatt 19 soldater til fange.

Amatøropptak som skal være fra angrepene, viser ikke drepte og sårede, men enkelte bygninger som skal være skutt i brann.

Også bydelene Bab Tadmour, Bab Dreib og Karm el-Shami var ifølge aktivistene under angrep natt til lørdag.

Urosenter Homs har stått i sentrum for det ti måneder lange opprøret mot president Bashar al-Assad og hans regime.

Ifølge Abderrahmans gruppe ble det også drept 45 mennesker andre steder i Syria fredag, blant dem åtte desertører fra hæren.

FN oppga i forrige uke at 5.400 mennesker er drept siden opprøret startet i mars i fjor. Franske myndigheter anslo onsdag at omkring 6.000 mennesker er blitt drept i uroen.

(NTB)