EVAKUERES:  Syriske opprørere og sivile ble i dag busset ut av Homs. Evakueringen er et resultat av en avtale mellom det syriske regimet og opprørerne. I bytte mot fritt leide må opprørerne blant annet løslat flere fanger. Foto: AFP PHOTO
EVAKUERES: Syriske opprørere og sivile ble i dag busset ut av Homs. Evakueringen er et resultat av en avtale mellom det syriske regimet og opprørerne. I bytte mot fritt leide må opprørerne blant annet løslat flere fanger. Foto: AFP PHOTOVis mer

Syriske opprørere og sivile busset ut av Homs

Forlater byen de sverget å aldri forlate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprørere og sivile i Homs ble onsdag busset ut av den siste opprørsbastionen i sentrum av byen etter å ha holdt stand mot regimet i tre år.

Evakueringen er en del av en avtale mellom opprørerne og regimet som også innebærer at opprørerne løslater flere fanger i bytte mot fritt leide.

Stemningen var preget av sorg og bitterhet.

- Tre busser har dratt av gårde med i alt 120 mennesker, opplyste Abul Hareth al-Khalidi, en av opprørernes forhandlere, da evakueringen startet onsdag.

Han sier at de evakuerte både er opprørere og sivile, og at noen av dem er såret.

Evakueringen markerer slutten på opprørernes kontroll over bykjernen i Homs, som etter evakueringen vil bli overtatt av regjeringsstyrker.

Onsdag ettermiddag ble det meldt at minst 400 av de om lag 1.200 som har holdt til i gamlebyen i Homs, hadde forlatt området. Guvernøren i Homs, Talal al-Bazari, sa flere busser var ventet å forlate området før mørkets frambrudd, og operasjonen fortsetter torsdag morgen.

De evakuerte blir brakt til den opprørskontrollerte byen Dar al-Kabira, om lag 20 kilometer fra Homs.

- Bitre og triste Opprørerne og familiene deres er nedtrykte og bitre som følge av at de må ta farvel med bydelen som de tidligere sverget på at de aldri ville forlate, melder BBCs korrespondent i Beirut.

Etter to års beleiring ser de ikke noe annet alternativ enn å gå med på evakueringen.

- Resten av verden sviktet oss, sier en av opprørerne til BBC via Skype.

Wael, en aktivist i landsbyen Termaaleh nord i Homs-provinsen, har fått noen av de evakuerte hjem til seg.

- Jeg spurte en av vennene mine, som nå hviler ut hjemme hos meg, hvordan han hadde det. Han sa han var sulten, og at det var smertefullt og trist å forlate Homs.

- Han sa han følte at sjela hans hadde blitt revet ut av kroppen idet han forlot Homs, legger Wael til.

Trappet opp Regimet til president Bashar al-Assad har de siste månedene trappet opp granat- og luftangrepene mot det opprørskontrollerte området. Samtidig har den ytterliggående opprørsgruppa Nusra-fronten forsøkt å bryte beleiringen med en rekke selvmordsangrep, men de har ikke oppnådd det de ønsket.

Avtalen om evakuering av gamlebyen i Homs ble meklet fram blant andre av Irans ambassadør til Syria. Den innebærer også at et antall personer fra Assad-lojale styrker som er blitt holdt av opprørere i byen Aleppo nord i landet, settes fri. En opprørstalsmann i Aleppo sier det dreier seg om 36 gisler - elleve iranere, noen libanesere og resten syrere. Onsdag ettermiddag skal 15 gisler allerede ha blitt frigitt.

I henhold til avtalen skulle også opprørere nord i landet åpne veiene inn til to sjiamuslimske byer for å slippe inn nødhjelp. Men krigere fra Nursra-fronten slapp ikke hjelpekolonnen fram, ifølge Reuters.

Byene utenfor Aleppo har lenge vært beleiret av opprørere.

Symbolsk by Homs er blitt kalt «revolusjonens hovedstad» og har hatt stor symbolsk betydning for opprøret mot president Assad. Våren 2011 var byen preget av fredelige massedemonstrasjoner mot regimet, men da regjeringen satte inn sikkerhetsstyrker mot demonstrantene, besluttet mange unge menn å ta til våpen.

Kun ett område i Homs, Waer, er fortsatt på opprørernes hender, men det forhandles om en evakuering også her, og det er ventet at avtalen snart er på plass. Bydelen ligger i utkanten av Homs. (©NTB)

BOMBET I SØNDER:  Slik ser det ut i sentrum av Homs etter tre år med kamper. Foto: AP Photo/Homs City Union of The Syrian Revolution/ NTB Scanpix
BOMBET I SØNDER: Slik ser det ut i sentrum av Homs etter tre år med kamper. Foto: AP Photo/Homs City Union of The Syrian Revolution/ NTB Scanpix Vis mer