- TRENES OPP: Soldater fra Den frie syriske hær i byen Homs lørdag. Ifølge det tyske magasinet Der Spiegel får opprørssoldater fra hæren opplæring av amerikanere i Jordan. Foto: Yazan Homsy / Reuters / NTB scanpix
- TRENES OPP: Soldater fra Den frie syriske hær i byen Homs lørdag. Ifølge det tyske magasinet Der Spiegel får opprørssoldater fra hæren opplæring av amerikanere i Jordan. Foto: Yazan Homsy / Reuters / NTB scanpixVis mer

- Syriske opprørere trenes av amerikanere

Amerikanske instruktører driver opplæring av opprørere fra Den frie syriske hær i Jordan, ifølge Der Spiegel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omkring 200 opprørere har allerede fått slik trening, mens det finnes planer for å gi totalt 1.200 opprørskrigere opplæring, skriver det tyske magasinet søndag.

Det er uklart om amerikanerne arbeider for private sikkerhetsfirmaer eller om de er fra forsvaret, men noen av dem skal ha vært ikledd uniformer.

Opplæringen har blant annet dreid seg om bruk av panservernvåpen.

Også den britiske avisen The Guardian har skrevet at syriske opprørere får opplæring av amerikanske, franske og britiske instruktører.

- Forberedelser Jordansk etterretning er involvert i programmet, som har som mål å bygge opp omkring ti avdelinger med totalt 10.000 krigere og holde radikale islamister utenfor, skriver Der Spiegel.

Den frie syriske hær er den største av de væpnede opprørsgruppene i Syria, hvor president Bashar al-Assad i to år har forsøkt å slå ned et folkeopprør med våpenmakt.

Kilder opplyser til The Guardian at opplæringen av opprørerne har pågått siden i fjor, og at det er avhoppere fra den syriske hæren som deltar.

- Som vanlig, før en viktig beslutning fattes, blir det gjort forberedelser, slik at alt kan gå på skinner når en avgjørelse er tatt. Det er det disse gruppene gjør. De drar i forveien, sier en europeisk diplomat til den britiske avisen.

Trappet opp USA og Frankrike vil ikke kommentere rapportene om trening av syriske opprørere. Det britiske utenriksdepartementet avviser at det britiske forsvaret trener opprørere, men noen få soldater har vært i Jordan for å trene det jordanske militæret.

USA har trappet opp hjelpen til de syriske opprørerne, men har avslått å bistå med våpen av frykt for at de skal havne i hendene på ekstremister som vil kunne bruke dem mot vestlige mål.

Men opprørerne antas å bli bevæpnet av Saudi-Arabia og Qatar.

Over 70.000 mennesker er drept i borgerkrigen i Syria, som har drevet over 1 million mennesker på flukt ut av landet. (©NTB) (©NTB)

(NTB)