Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syriske regjeringsstyrker har inntatt Palmyra

Ekstremistgruppa skal ha bedt de rundt 15 000 sivile som er igjen i byen, om å flykte.

 IS ANGRIPES: Terrorgruppa IS har hatt kontroll over den syriske oldtidsbyen Palmyra. Nå skal syriske regjeringsstyker ha intatt byen. Foto: Reuters /Scanpix
IS ANGRIPES: Terrorgruppa IS har hatt kontroll over den syriske oldtidsbyen Palmyra. Nå skal syriske regjeringsstyker ha intatt byen. Foto: Reuters /Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- IS oppfordret i høyttalere sivile som fortsatt er i Palmyra, om å reise, siden kampene har nådd utkanten av byen, opplyser eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) torsdag formiddag.

Syriske soldater og allierte militser har i flere dager forberedt et avgjørende angrep mot den berømte oldtidsbyen. IS erobret Palmyra i mai i fjor og har siden ødelagt mange av byens arkeologiske skatter.

Torsdag melder både syriske regjeringskilder og opposisjonelle at regimets styrker har rykket enda nærmere. Statlig TV kringkaster bilder fra utkanten av den historiske byen og melder tidlig torsdag ettermiddag at soldatene har nådd «hjertet» av Palmyra.

- Seier innen 48 timer Guvernør Talal Barazi i provinsen Homs sa til nyhetsbyrået AP at hæren akter å storme Palmyra fra tre sider. Han anslår en «overveldende seier i Palmyra» innen de neste 48 timene.

Ifølge SOHR får regimets styrker får kraftig motstand fra IS-krigerne i utkanten av Palmyra. Den syriske hæren og allierte militser innledet i starten av mars frammarsjen mot Palmyra med hjelp fra intense russiske luftangrep.

Russlands president Vladimir Putin, som i forrige uke sa han trakk tilbake store deler av det russiske militæret, sier han tror at den syriske regjeringsstyrker vil overta Palmyra innen kort tid.

Ødelagt byen Opprørsgruppen har tidligere gått grundig til verks når den har ødelagt monumenter og bygninger i oldtidsbyen. I oktober i fjor sprengte IS triumfbuen, et hovedmonument i Palmyra.

To av oldtidsbyens viktigste templer ble tidligere i år jevnet med jorden. I tillegg har opprørsgruppen sprengt flere 2 000 år gamle gravtårn i stykker.  

Oldtidsbyen Palmyra står på UNESCOs verdensarvliste og omtales ofte som «ørkenens perle». Byen ligger 210 kilometer nordøst for Damaskus, og før borgerkrigen brøt ut i Syria ble den besøkt av 150 000 turister årlig.

IS har et fundamentalistisk religiøst syn og ser på statuer og andre gjenstander som avgudsdyrkelse.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!