: Syriske opprørere har overtatt byenSaraqebi det nordlige fylket Idlib. Regjeringsstyrkene trakk seg ut fra sin siste base. Der møtes to hovedveier til Aleppo. Foto: AP / Scanpix / Fadi Zaidan
: Syriske opprørere har overtatt byenSaraqebi det nordlige fylket Idlib. Regjeringsstyrkene trakk seg ut fra sin siste base. Der møtes to hovedveier til Aleppo. Foto: AP / Scanpix / Fadi ZaidanVis mer

Syriske regjeringsstyrker oppgir viktig base i nord

Regjeringsstyrkene i Syria har trukket seg ut av sin siste base ved den viktige byen Saraqeb nord i landet. Et video-opptak viser angivelig opprørere som utfører likvideringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med tapet av Saraqeb er president Bashar al-Assads grep om makta enda mer svekket, sier opposisjonen. Saraqeb ligger der to hovedveier til Syrias største by og økonomiske hovedstad, Aleppo, løper sammen. Tilbaketrekningen vil gjøre det vanskeligere for regjeringa i Damaskus å sende forsterkninger og forsyninger til Aleppo, skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Regjeringsstyrkene har ikke lenger noen form for kontroll over Saraqeb, sa talsmenn for eksilgruppa Syrisk Observatorium for Menneskerettigheter fredag. Når hovedveiene nå er stengt, må myndighetene bruke små sideveier til frakt til Aleppo, ble det sagt.

Sjokkerende video
Samtidig har et video-opptak som er lagt ut på internettet, vakt forferdelse. Opptaket viser angivelig opprørere som  banker opp om lag ti regjeringssoldater. Deretter blir soldatene tvunget ned på bakken der de hentettes med automat-våpen.

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International reagerer sterkt på et opptaket.

- Dette er sjokkerende og kan være en krigsforbrytelse, framholder Amnesty.

Krigsforbrytelse?
Hvis opptaket viser seg å være ekte, er det snakk om en krigsforbrytelse som må etterforskes, ifølge FNs Høykommissær for Menneskerettigheter (UNHCHR).

- I likhet med andre slike videoer er det vanskelig å få en umiddelbar bekreftelse av hvor det foregår og hvem som er innblandet. Vi må undersøke dette nøye, sier talsmann for UNHCHR, Rupert Colville.

Han sier også at det ser ut som om de som blir drept, er soldater som ikke lenger er i kamp, og at det derfor virker som om videoen avslører enda en krigsforbrytelse i Syria.

FN klager over at verdensorganisasjonen nesten ikke mottar mer penger til hjelp til sivilbefolkningen i Syria eller til flyktninger fra landet. I løpet av de siste to ukene er tallet på syrere som har flyktet til nabolandene steget fra vel 340 000 til 362 000, viste tall fra FN fredag.

(NTB-Reuters-AFP-DPA)