Aleppo:

Syriske regjeringsstyrker skal ha avfyrt granat - evakueringen av Øst-Aleppo er utsatt

Må kanskje vente med evakuering til torsdag.

UTSATT: Syriske regjeringsstyrker skal ha angrepet Øst-Aleppo i dag. Den planlagte evakueringen av området er utsatt. Dette bildet er fra da regjeringsstyrkene overtok kontrollen over landsbyen Minyan i Vest-Aleppo for en måned siden. GEORGE OURFALIAN / AFP / NTB Scanpix
UTSATT: Syriske regjeringsstyrker skal ha angrepet Øst-Aleppo i dag. Den planlagte evakueringen av området er utsatt. Dette bildet er fra da regjeringsstyrkene overtok kontrollen over landsbyen Minyan i Vest-Aleppo for en måned siden. GEORGE OURFALIAN / AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øyenvitner fortalte om et nytt granatangrep fra regjeringsstyrkenes side. Russland bekrefter at syriske regjeringsstyrker har avfyrt granater, men hevder at dette var et svar på opprørernes brudd på våpenhvilen.

Ifølge SOHR ble det bare skutt én granat, men den syriske eksilgruppa betegner likevel dette som et klart brudd på våpenhvilen.

– Eksplosjonen ble trolig forårsaket av enn granat avfyrt mot Salaheddine-området av regimestyrker fra den sørvestlige delen av Øst-Aleppo, melder SOHR.

Tomme busser

Evakueringen fra de tidligere opprørskontrollerte områdene av Aleppo skulle etter planen ha begynt i 5-tiden onsdag morgen, men først en drøy time senere kjørte nærmere 20 grønne busser inn i byen.

Fem timer senere sto bussene fortsatt ved utkanten av Salaheddin, et av nabolagene som inntil nylig var kontrollert av opprørere.

Står ved lag

Hvorfor evakueringen av sivile og opprørere fra Øst-Aleppo er utsatt, har ingen noen god forklaring på. En talsmann for opprørsgruppen Nureddine al-Zinki fastholder at avtalen om evakuering står ved lag.

– Avtalen gjelder stadig. Våpenhvilen holder inntil videre, sa Yasser al-Youssef i morgentimene.

Ifølge Youssef skal sivile og sårede evakueres først, før det deretter er opprørernes tur. Ifølge talsmannen innebærer avtalen at opprørerne får ta med seg håndvåpen.

ALEPPO: Sluttspillet om den delte byen Aleppo er nær. Over 100 000 innbyggere er fanget i den opprørskontrollerte delen i øst. Video: Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Strid om våpen

Onsdag morgen anklaget en annen talsmann regimet for å ha gått tilbake på denne delen av avtalen og at de nå nekter opprørerne å ta med seg våpen på bussene som skal evakuere dem.

– Regimet har gått tilbake på avtalen. De sa at krigerne kunne få ta med seg lette våpen og at de bare kunne dra til Idlib-provinsen, sier Hadi al-Bahra, den tidligere lederen i Syrias største opposisjonsgruppe.

Idlib-provinsen ligger vest for Aleppo og kontrolleres av opprørere.

(NTB)