VOLDELIG: De voldelige sammenstøtene øker i omfang etter at de hittil sivile demonstrantene har tatt til våpen - i tillegg til at syriske avhoppere har vært i en stor konfrontasjon i dag. Her prøver syriske sikkerhetsstyrker å få kontroll på demonstranter i Qabun-distiktet i Damaskus. Foto: AFP/Youtube/Scanpix
VOLDELIG: De voldelige sammenstøtene øker i omfang etter at de hittil sivile demonstrantene har tatt til våpen - i tillegg til at syriske avhoppere har vært i en stor konfrontasjon i dag. Her prøver syriske sikkerhetsstyrker å få kontroll på demonstranter i Qabun-distiktet i Damaskus. Foto: AFP/Youtube/ScanpixVis mer

Syriske soldater rettet våpnene mot sine egne

Resulterte i blodbad etter den største væpnede konfrontasjonen siden opprøret mot Bashar al-Assad. Nå går det mot borgerkrig i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ni måneder lange opprøret i Syria presses nå mot en eskalering til en mulig borgerkrig, melder nyhetsbyrået AP.

Til nå har styrkene som er lojale til president Bashar al-Assad stort sett slått hardt ned på sivile demonstranter. Totalt 4000 skal ha blitt drept siden mars, ifølge FN.

Mot borgerkrig Den siste tida har volden økt i omfang, ettersom flere demonstranter - som før har protestert fredelig - har skaffet seg våpen. Dessuten har flere soldater vendt våpnene mot sine egne og blitt med i kampen mot Assad-lojale styrker.

Avhopperne, som kaller seg Free Syrian Army, deltar med dette til å presse den dramatiske situasjonen i Syria inn i en borgerkrig.

Like før daggry var det store konfrontasjoner i byene Busra al-Harir og Kfar Takharim og i fjellområdet Lujah. Eksplosjoner og maskingeværild kunne høres i disse områdene, ifølge aktivistene og beboerne.

- Lujah har vært et av de tryggeste områdene for avhoppere å gjemme seg i, ettersom det er vanskelig for stridsvogner og infanteri å infiltrere. Regionen har grotter og hemmelige passasjer, sier en av aktivistene.

Ifølge London-baserte Syrian Observatory for Human Rights skal to pansrede kjøretøy tilhørende Assads styrker ha blitt satt i brann i Kfar Takharim og yttereligere tre i Busra al-Harir.

Frykter blodbad Det er uklart hvor mange som ble drept i dagens konfrontasjoner, ettersom regimet har gjort det forbudt for utenlandske journalister å oppholde seg i landet. Lokale journalister blir forhindret i å bevege seg fritt.

Derfor er opplysninger fra aktivister og innbyggerne viktige, sammen med amatørvideoer lagt ut på nettsteder som YouTube og Facebook. Ifølge AP skal minst til ha blitt drept.

Opposisjonen i Syria har oppfordet folk til å gå i gang med en generalstreik for å styrke presset mot Assad.

President Assad har advart demonstrantene i storbyen Homs om å stanse demonstrasjonene - eller å bli bombet. Oberstløytnant Mohamed Hamdo i Free Syrian Army frykter dermed blodbad innen kort tid, melder CNN.

- Drapsmann Det internasjonale presset har økt mot president Assad, og han blir av mange sammenlignet med Libyas tidligere diktator Muammar Kadhafi. Israels president Shimon Peres omtaler i dag Assad som en drapsmann, og hinter til at det internasjonale samfunnet må gripe inn som vi gjorde i Libya.

- Verden har bestemt - sammen med den arabiske verden - å gripe inn når en leder begynner å drepe sine egne innbyggere, sier han i et intervju med CNN.