Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Syriske styrker skyter mot demonstranter

Syriske sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstranter som hadde samlet seg i sentrum av byen Homs.

MASSEDEMONSTRASJON:  Demonstrasjonene fortsatte med uforminsket mandag kveld. Dette bildet ble tatt ved ambassaden i Amman søndag da syriske demonstranter bar likene til av personer som ble drept under opptøyene. Foto: REUTERS/Muhammad Hamed/Scanpix
MASSEDEMONSTRASJON: Demonstrasjonene fortsatte med uforminsket mandag kveld. Dette bildet ble tatt ved ambassaden i Amman søndag da syriske demonstranter bar likene til av personer som ble drept under opptøyene. Foto: REUTERS/Muhammad Hamed/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Massedemonstrasjonene mot den syriske presidenten Bashar al-Hassad fortsatte med uforminsket styrke mandag kveld.

Syriske styrker løsnet skudd mot hundrevis av demonstranter som hadde samlet seg i Homs i etterkant av at myndighetene ville slå ned som de kalte et opprør, sier en menneskerettsaktivist til nyhetsbyrået Reuters.

Sikkerhetspolitiet ba demonstrantene først om å forlate området, og deretter skal det ha blitt åpnet ild. Det ble også brukt tåregass mot demonstrantene.

- Væpnet revolusjon Minst én demonstrant ble skadd, hevder aktivisten. To innbyggere i byen Homs sier også at de hørte skudd bli avfyrt ved plassen der demonstrantene hadde samlet seg.

I en uttalelse fra landets innenriksdepartement mandag kveld beskyldes opprørerne for å stå bak terrorisme.

— De siste hendelsene viser at væpnede salafist-grupper, spesielt i byene Homs og Banias, åpent har tatt til orde for væpnet revolusjon, heter det i uttalelsen.

Salafi er en fundamentalistisk retning innenfor islam, og har sitt utspring fra Saudi-Arabia. Salafi-jihadisme er den voldelige varianten av salafismen, og er blant annet al-Qaidas ideologi.

- Vi vil styrte deg, Bashar! Sørgende samlet mandag og bar åtte likkister gjennom Homs. De åtte ble drept i protestaksjoner dagen i forveien.

Tusener av mennesker deltok at demonstrantenes gravfølge krevde presidentens avgang.

— Fra bakgate til bakgate, fra hjem til hjem. Vi vil styrte deg, Bashar!

Demonstrantene hevdet at 20.000 mennesker var samlet på plassen og lovte å bli værende der helt til al-Assad går av.

Skjøt mot begravelsesfølge Også søndag ettermiddag ble det meldt om drepte og mange sårede i demonstrasjoner i nærheten av Homs.

I den lille byen Talbisseh skal sikkerhetsstyrkene ha skutt mot personer som deltok i begravelsesfølget til en demonstrant som ble drept i helgen. Over 50 skal ha blitt såret i disse kampene.

De nye sammenstøtene har skjedd til tross for at president al-Assad lørdag kveld lovte at unntakstilstanden i landet skal oppheves denne uken. Syria har hatt strenge unntakslover i kraft siden 1963.

KREVER PRESIDENTENS AVGANG:  Mandag samlet tusenvis av demonstranter seg i byen Homs, og krevde president Bashar al-Massads avgang. Foto: Reuters/Scanpix
KREVER PRESIDENTENS AVGANG: Mandag samlet tusenvis av demonstranter seg i byen Homs, og krevde president Bashar al-Massads avgang. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media