Syriske tropper skal ut av Libanon

Etter nesten 30 år i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Syriske tropper gjør seg klare for å trekke seg ut av Libanon, melder Sky News.

Den syriske presidenten Basjar al Assad og Libanons president Emile Lahoud innledet samtaler om tilbaketrekkingen i dag. Forsvarsministeren sa ifølge AP i går at tilbaketrekkingen fra sentrale og nordlige deler av Libanon vil starte etter møtet.

Presser Syria

Møtet finner sted etter intenst press fra det internasjonale samfunnet, med USA i spissen, om å trekke de 14.000 syriske troppene ut av Libanon. En FN-resolusjon om dette kom i september i fjor.

De syriske troppene har vært i landet i nærmere 30 år. De kom for å gjenopprette freden under den 15 år lange borgerkrigen, som varte fra 1975 til 1990. Borgerkrigen truet med å dele landet i to, men det skjedde aldri.

Syria vil gjennomføre tilbaketrekkingen i to faser. Dette til tross for at USA har oppfordret staten til å fjerne alle tropper umiddelbart, og understreket at halvhjertede løsninger ikke vil bli akseptert. Ikke bare troppene, også den hemmelige sikkerhetstjenesten kreves trukket ut av Syrias lille naboland.

I fjellene øst for den libanesiske hovedstaden Beirut skal det ennå ikke være tegn til at syriske soldater er på vei bort fra stillingene sine. Heller ikke utenfor det syriske etterretningskontoret i Beirut, tyder det på at noe er i ferd med å skje.

Demonstrerer

- SYRIA UT NÅ! Roper demonstrantene i Beirut. Troppene forbereder tilbaketrekking. Foto: Scanpix
- SYRIA UT NÅ! Roper demonstrantene i Beirut. Troppene forbereder tilbaketrekking. Foto: Scanpix Vis mer

På Martyrplassen i hovedstaden demonstrerer i dag over 30.000 anti-syrere, slik de har gjort siden bombeangrepet som drepte 17 personer, deriblant ekspresident Rafik Hariri.

- Syria ut nå! roper demonstrantene.

Bombeangrepet fikk fart på kravet om å få syrerne ut av Libanon. Syriske myndigheter nekter for å ha stått bak angrepet.