Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syriza får over en tredel av stemmene

Ligger an til å vinne valget, ifølge valgdagsmåling.

JUBLER:  Jubelen brøt løs blant tilhengerne av Syriza da valgdagsmålingen resultater var klare.Foto: REUTERS/Marko Djurica
JUBLER: Jubelen brøt løs blant tilhengerne av Syriza da valgdagsmålingen resultater var klare.Foto: REUTERS/Marko Djurica Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det venstreradikale Syriza skal ha fått mellom 35,5 og 39,5 av stemmene, ifølge målinger. Partileder Alexis Tsipras (40) ligger dermed an til å ta over som statsminister.

Syriza ser dermed ut til å ha vunnet en brakseier over regjeringspartiet. Partiet Nytt demokrati får mellom 23 og 27 prosent av stemmene, ifølge målinger, melder NTB.

- Det er en historisk seier. Det sender en klar beskjed mot innstrammingstiltak og for verdighet og demokrati, sier talsperson for Syriza, Panos Skourletis til den greske tv-kanalen Mega, ifølge Reuters.

Syriza har gått til valg på å reforhandle landets gjeld på nærmere 318 millliarder euro til Det internasjonale pengefondet IMF, EU og Den europeiske sentralbanken ESB.

Partileder Tsipras har måttet tåle å bli sammenliknet med Harry Potter. Kritikerne mener han tryller fram magiske valgløfter som han ikke vil være i stand til å holde hvis han vinner valget.

Alliansen har dominert på meningsmålingene den siste tiden. Også på de siste målingene før valgdagen ledet partiet med 5-10 prosentpoeng foran regjeringspartiet Nytt demokrati.

Spenningen har knyttet seg til hvor sterk oppslutningen blir, særlig om Syriza får flertall til å regjere alene. For å få rent flertall, kreves en oppslutning på mellom 36 og 40 prosent, men den nøyaktige andelen avhenger av hvor mange av de andre partiene som kommer over sperregrensen på 3 prosent.

Samtidig er kampen om tredjeplassen mellom det høyreradikale partiet Gyllent daggry og det sosialliberale og EU-vennlige partiet To Potami svært jevn. Ifølge valgdagsmålingen har begge fått en oppslutning på mellom 6,4 og 8 prosent.

Valget i Hellas ble holdt fordi nasjonalforsamlingen ikke klarte å samle flertall rundt en ny president før nyttår.

(Saken blir oppdatert)

LIGGER AN TIL Å VINNE:  Syrizas leder Alexis Tsipras (40) ligger an til å ta over som statsminister. Foto: AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
LIGGER AN TIL Å VINNE: Syrizas leder Alexis Tsipras (40) ligger an til å ta over som statsminister. Foto: AFP PHOTO / ARIS MESSINIS Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media