VALG: De greske valglokalene åpnet klokken sju lokal tid søndag morgen, og valget kan gi Syriza, som var nest største parti ved valget i 2012, regjeringsmakt for første gang. Foto: AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis
VALG: De greske valglokalene åpnet klokken sju lokal tid søndag morgen, og valget kan gi Syriza, som var nest største parti ved valget i 2012, regjeringsmakt for første gang. Foto: AFP PHOTO / Angelos TzortzinisVis mer

Syriza håper forspranget holder i Hellas

Valget er i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis venstreorienterte Syriza som ventet vinner valget i Hellas, kan det skape ny usikkerhet rundt landets statsgjeld og eurosonens framtid.

De greske valglokalene åpnet klokken sju lokal tid søndag morgen, og valget kan gi Syriza, som var nest største parti ved valget i 2012, regjeringsmakt for første gang.

Syriza og partiets 40 år gamle leder Alexis Tsipras ligger på flere målinger minst 4 prosent foran statsminister Antonis Samaras' høyreorienterte Nytt Demokrati.

Samaras skrev ut nyvalg i desember etter at nasjonalforsamlingen ikke klarte å velge ny president.

Hvis Syriza ikke klarer å erobre de 151 mandatene de trenger for å få flertallet i den greske nasjonalforsamlingen, vil partiet måtte danne en koalisjonsregjering. En talsmann for Syriza sa lørdag at «det vil by på få problemer å danne en koalisjonsregjering».

- Det gjenstår å se om vi vil få flertall, er partileder Tsipras kommentar.

Store konsekvenser En valgseier for Syriza vil kunne føre til store konsekvenser for det europeiske samarbeidet hvis partiet gjennomfører sine valgløfter.

De dreier seg om å reforhandle gjeldsavtalen Hellas har inngått med EU ved å slette deler av utenlandsgjelden slik at den blir mer håndterbar. Partiet vil heve lønningene og pensjonene og stoppe de kraftige kuttene i offentlige budsjetter som følge av gjeldsavtalen.

Alexis Tsipras har lovet velgerne å «gjenopprette æren» til Hellas og å konfrontere den såkalte troikaen - EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ESB) - som forhandlet fram kriseavtalen i 2009.

Da utgjorde den greske gjelden 129 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP), totalt 298 milliarder euro. Nå er gjelden på nærmere 180 prosent av BNP.

- Uholdbar situasjon Tsipras mener at Hellas er kommet i en helt «uholdbar situasjon» ettersom landet er tvunget til betale ned store gjeldsposter samtidig som økonomien er i krise.

Nytt Demokrati har på sin side hevdet at kravene til Syriza kan føre til at landet kastes ut av eurosonen.

IMF-sjef Christine Lagarde har varslet at det vil få «konsekvenser» dersom Hellas ikke følger de avtalte betingelsene, og Tysklands statsminister Angela Merkel - som betraktes om hovedhjernen bak EUs strenge krav - har sagt at hun håper Hellas forblir i eurosamarbeidet.

- Jeg vil at Hellas, til tross for våre uenigheter, fortsetter å være en del av vår historie, sa Merkel fredag.

Valglokalene i Hellas stenger klokken 19 lokalt tid søndag, og de første valgdagsmålingene vil bli offentliggjort kort tid etterpå.

Rundt 9,8 millioner grekere er stemmeberettigede. (©NTB)