STATSMINISTERENS KVINNE: Syrizas parlamentsmedlem Charoula Kafantari vil ikke høre snakk om at et nei-resultat etter folkeavstemningen kan føre til at Hellas går ut av hele eurosamarbeidet. I dag møtte hun aktivister som ennå drev valgkamp i nei-bastionen Ayia Varvara en halvtimes kjøring utenfor sentrum av Aten. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
STATSMINISTERENS KVINNE: Syrizas parlamentsmedlem Charoula Kafantari vil ikke høre snakk om at et nei-resultat etter folkeavstemningen kan føre til at Hellas går ut av hele eurosamarbeidet. I dag møtte hun aktivister som ennå drev valgkamp i nei-bastionen Ayia Varvara en halvtimes kjøring utenfor sentrum av Aten. Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

Syriza-politiker til Dagbladet: - Nei, nei, nei, det blir ingen «Grexit»

- Folkeavstemningen er et forhandlingskort, sier parlamentsmedlemmet Charoula Kafantari på valgdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AYIA VARVARA (Dagbladet): Hellas og EU holder pusten mens millioner av grekere i dag strømmer til valglokalene. Få av dem har forutsetninger for å forstå detaljene i kreditorkravpakken de skal krysse av «ja» eller «nei» til. I tillegg er kravlisten som er godkjent som grunnlag for folkeavstemningen, utdatert etter forhandlingsutspillene før helga.

Dermed er velgernes beveggrunner og oppfatningen av hva svaralternativene egentlig innebærer, høyst forskjellige. Syriza, venstrefløyens koalisjonsparti ledet av statsminister Alexis Tsipras, avfeier imidlertid alle beskyldninger om at folkeavstemningen er forvirrende eller ansvarsfraskrivende.

- Dette er demokratisk og konstitusjonelt, sier Syrizas parlamentsmedlem Charoula Kafantari til Dagbladet.

Meningsmålingene tyder på at ingen kan spå resultatet før hvert eneste valgdistrikt er talt opp i kveld, men Syriza framstår optimistisk.

- Det er en historisk dag for Hellas og folket, de kommer til å si nei til budsjett-tiltakene og nei til EU-liberalistene. De vil ha demokrati og solditaritet, sier Kafantari til Dagbladet.

- Nei er lik Grexit Blant EU-toppene som så seint som på valgdagen raslet med sablene, var EU-parlamentets president Martin Schulz. Nyordet «Grexit» - at Hellas trekker seg helt ut av eurosonen -  er trolig et av de mest brukte i både greske og internasjonale medier de siste dagene.

-  Vil Hellas fortsatt være i eurosamarbeidet etter denne folkeavstemningen? Det kan godt være tilfellet. Men hvis grekerne sier nei, vil de bli nødt å innføre en annen valuta, fordi euroen ikke lenger er tilgjengelig som betalingsmiddel. I det øyeblikket noen innfører en ny valuta, forlater de eurosonen. Det er dette som gir meg håp om at grekerne ikke vil stemme nei i dag, sier Schulz til radiokanalen Deutschlandfunk ifølge NTB.

Den sveitsiske storbanken Credit Suisse Group sendte fredag ut et notat der den anso sannsynligheten for en «Grexit» til 75 prosent om folkemeningen vipper ned på et «nei» i dag. Finansanlytikerne spår både umiddelbare børsfall og langsiktig uforutsigbarhet om så skjer.

- Det vil sette spørsmålstegn ved solidariteten i valutaunionen. Hvis ett medlem plutselig forsvinner vil det skape presedens og kanskje blir det brått tvil om pengeunionens langsiktige framtid, sier sjefsstrateg David Joy hos Ameriprise Financial til Bloomberg.

- Ikke aktuelt Parlamentsmedlem Kafantari avviser skrekkscenariene på det sterkeste overfor Dagbladet.

- Nei, nei, nei. Det blir ingen Grexit. Vi stemmer ikke over euro, kun over et «ja» eller «nei» til akkurat det som er tema i dag. Om nei-flertallet blir stort vil det gi en bedre avtale mellom greske myndigheter og EU. Uten et slikt resultat vil det være svært vanskelig. Det er et forhandlingskort, sier Syriza-politikeren.

Den populære finansministeren Yanis Varoufakis bekreftet overfor den tyske avisa Bild at han kommer til å gå av om Syrizas ståsted går på et nederlag i kveld. De fleste kommentatorer er enige om at også statsministeren i så fall er ferdig. Parlamentmedlemmet Dagbladet snakket med påstår det er utenkelig.

- Vil Tsipras overleve et ja-resultat?

- Det er ikke aktuelt for statsministeren å gå av. Det kan være at Merkel, IMF og de andre ønsker det utfallet, men det vil de i så fall ikke lykkes med. Tsipras vil kjempe for grekernes beste og bli værende for å løse problemene uansett hva som skjer, hevder Kafantari.

STEMTE JA: Kostas Karadimas (59) fikk hjelp av lille Nikos til å avlegge sin ja-stemme i arbeiderforstaden Ayia Varvara i formiddag. 59-åringen mener situasjonen nå er så ustabil at kampen mot EU-tiltakene ikke kan fortsette. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
STEMTE JA: Kostas Karadimas (59) fikk hjelp av lille Nikos til å avlegge sin ja-stemme i arbeiderforstaden Ayia Varvara i formiddag. 59-åringen mener situasjonen nå er så ustabil at kampen mot EU-tiltakene ikke kan fortsette. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer