Syriza vant valget - men klarer ikke flertall alene

Valget i Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Syriza har vunnet valget i Hellas, men oppnår ikke flertall i nasjonalforsamlingen, melder det greske innenriksdepartementet, ifølge NTB.

Venstrepartiet gjorde et kjempevalg og hadde 36,2 prosent da 92 prosent av stemmene var talt opp natt til mandag. Det betyr 149 av nasjonalforsamlingens 300 mandater.

Trenger 151 mandater De ti millioner greske velgere, som etter loven har stemmeplikt, har i dette valget sagt at «nå er det nok» med lidelser og ydmykelser i form av innsparinger som landet er pålagt av EU.

Men nå er det usikkert hvem som blir landets statsminister.

Med 151 mandater kunne Syriza styrt alene, men for å bli statsminister må partilederen Alexis Tsipras nå finne en partner blant de andre partiene. Syriza lå 8,5 prosentpoeng foran det konservative partiet Nytt demokrati til den sittende statsministeren Antonis Samaras, mens det nynazistiske parti Gyllen Daggry lå på tredjeplass.

- Bragd Søndag kveld lå alt til rette for Tsipras som lå an til å blir grekernes neste leder.

40-åringen Tsipras har vært leder i Syriza siden 2008, og ble medlem av det greske parlamentet året etter. I 2012 ledet han opposisjonen, og under valget i 2012 kom Syriza ut som nest største parti, bak det konservative partiet Nytt Demokrati.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.