Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syriza vant valget - men klarer ikke flertall alene

Valget i Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syriza har vunnet valget i Hellas, men oppnår ikke flertall i nasjonalforsamlingen, melder det greske innenriksdepartementet, ifølge NTB.

Venstrepartiet gjorde et kjempevalg og hadde 36,2 prosent da 92 prosent av stemmene var talt opp natt til mandag. Det betyr 149 av nasjonalforsamlingens 300 mandater.

Trenger 151 mandater De ti millioner greske velgere, som etter loven har stemmeplikt, har i dette valget sagt at «nå er det nok» med lidelser og ydmykelser i form av innsparinger som landet er pålagt av EU.

Men nå er det usikkert hvem som blir landets statsminister.

Med 151 mandater kunne Syriza styrt alene, men for å bli statsminister må partilederen Alexis Tsipras nå finne en partner blant de andre partiene. Syriza lå 8,5 prosentpoeng foran det konservative partiet Nytt demokrati til den sittende statsministeren Antonis Samaras, mens det nynazistiske parti Gyllen Daggry lå på tredjeplass.

- Bragd Søndag kveld lå alt til rette for Tsipras som lå an til å blir grekernes neste leder.

40-åringen Tsipras har vært leder i Syriza siden 2008, og ble medlem av det greske parlamentet året etter. I 2012 ledet han opposisjonen, og under valget i 2012 kom Syriza ut som nest største parti, bak det konservative partiet Nytt Demokrati.

- Det er litt av en bragd å bli leder i så ung alder, for et parti som ikke har spilt noen stor rolle i gresk politikk, sa Hellas-ekspert Asimina Michailidou ved Senter for europaforskning (ARENA) ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling