Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syrlig Clinton i Twitter-melding til Trump: «Vet du hvilket lag du spiller for?»

Hillary Clinton kom søndag kveld med et stikk til USAs president Donald Trump på Twitter. «Vet du hvilket lag spiller du for?»

SYRLIG: Hillary Clinton kom søndag kveld med et stikk til USAs president Donald Trump før møtet med Russlands president Vladimir Putin. Foto: Charles Krupa / AP / NTB scanpix
SYRLIG: Hillary Clinton kom søndag kveld med et stikk til USAs president Donald Trump før møtet med Russlands president Vladimir Putin. Foto: Charles Krupa / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Gratulerer til Frankrike, som spilte fantastisk fotball, med å ha vunnet VM 2018. I tillegg, gratulerer til president Putin og Russland for å ha skapt et utrolig bra verdensmesterskap - et av de beste noensinne».

Slik lød president Donald Trumps Twitter-melding etter at dommeren hadde blåst av VM-finalen, der Frankrike slo Kroatia 4-2.

President Trump landet søndag i Helsingfors hvor han mandag skal møte Russlands president Vladimir Putin.

Twitter-stikk

Trolig har Putin fått med seg Trumps lovprisning av mesterskapet, noe også Trumps motkandidat i presidentvalget 2016, Hillary Clinton, har fått.

Hun sender et syrlig stikk i retning sin overmann i valget før mandagens møte.

«Fantastisk verdensmesterskap. Spørsmål til president Trump før han møter Putin: Vet du hvilket lag du spiller for?» skrev Clinton på Twitter søndag kveld lokal tid.

Møtet mellom Putin og Trump kommer bare dager etter at en storjury i USA fredag reiste tiltale mot tolv russiske etterretningsagenter for innblanding i valget i 2016 da også Clinton stilte som presidentkandidat.

Blant annet er russerne tiltalt for å ha hacket det demokratiske partiets e-poster og e-postene til Hillary Clintons valgkampsjef John Podest.

Trump har tidligere uttalt at han ikke vil be om utlevering av de tolv agentene, men at han vil stille Putin spørsmål om valginnblanding.

TUSENER PÅ TUSENER I GATENE: Flere titalls tusen demonstranter var samlet på Trafalgar Square for å vise sin motstand mot at den amerikanske presidenten er invitert til Storbritannia. Video: Nicolai Delebekk og Jesper Nordahl Finsveen Vis mer

Oppfordret til hacking

For å gjøre det hele litt ekstra pikant så kom det i tiltalen fram at russerne gjorde sitt første forsøk på å hacke seg inn på serverne til Clintons kontor samme dag som Donald Trump oppfordret Russland til å hacke Clintons e-postkonto og offentliggjøre den.

- Russland, hvis dere hører på, håper jeg at dere finner de 30 000 e-postene som er forsvunnet, sa Trump, som seinere har hevdet at han var sarkastisk.

Dermed er det kanskje ikke så rart at Clinton benytter anledning til å sende et lite stikk i retning president Trump.

Nyheten om de nye tiltalene fikk flere framtredende amerikanske politikere til å be Donald Trump avlyse møtet med Putin.

- Disse avsløringene er bare et tillegg til den stor mengden bevismateriale som bekrefter Vladimir Putins regjerings plan om å angripe 2016-valget, så kaos og dissens blant de amerikanske velgerne og å underminere troen på vårt demokrati, het det i en uttalelse fra den markante republikanske senatoren, John McCain, som er kjent for å være en av de mest Trump-kritiske republikanske senatorene.

- Hvis president Trump ikke er villig til å holde Putin ansvarlig, bør toppmøtet i Helsinki ikke avholdes.

McCain fikk ikke overraskende støtte fra Demokratene. Partiets leder i Senatet, Chuck Schumer, krevde at Trump avlyste møtet med Putin.

- Å godsnakke med Vladimir Putin i kjølvannet av disse tiltalene vil være en fornærmelse mot vårt demokrati, sier Schumer, ifølge Washington Post.

Twitter-kritikk

Men møtet har ikke blitt avlyst, og Trump ankom altså søndag Helsingfors. På vei dit grep presidenten anledning og fyrte av noen salver mot sine kritikere på Twitter.

«På vei til Helsingfors, Finland – ser fram til å møte president Putin i morgen. Dessverre, uansett hvor bra jeg gjør det på toppmøtet, om jeg så ble gitt den store byen Moskva som vederlag for alle de synder og onder Russland har begått opp gjennom åra, så ville jeg bare ha kommet hjem til kritikk om at det ikke var godt nok – at jeg burde ha fått St. Petersburg i tillegg!» skrev Trump.

«Store deler av nyhetsmediene er virkelig en folkefiende», fortsatte han, før han gikk videre til å kritisere Demokratene.