Syrlig stikk: - Vi er klare

Ukrainas president fikk søndag spørsmål om mulige forhandlinger om landområder med Russland, og svarte sarkastisk at de kan avgi Belgorod, en russisk grenseby.

Zelenskyjs vits ser ut til å gå den danske statsministeren Mette Frederiksen hus forbi. Video: AP. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Jens Stoltenbergs stabssjef Stian Jenssen antydet nylig i en debatt i Arendalsuka at Ukrainas vei til Nato-medlemskap kan være å gi opp territorium til Russland.

Uttalelsen skapte sterke reaksjoner - og Jenssen har i etterkant nyansert den og sagt at den kom feil ut. Volodymyr Zelenskyjs rådgiver, Mykhajlo Podoljak, var blant dem som omtalte uttalelsen som «latterlig».

Svarte syrlig

Under en pressekonferanse på den danske flybasen Skrydstrup søndag fikk presidenten selv spørsmål om temaet.

- Vi er klar for å bytte Belgorod mot medlemskap i Nato, spøkte Zelenskyj, som var kjent som komiker og skuespiller før han ble president.

Den russiske byen ligger rundt fire mil fra grensa og har en gang i tida tilhørt Ukraina.

Spøken ser imidlertid ut til å gå hus forbi Danmarks statsminister Mette Fredriksen, som ikke fortrakk en mine. Klippet av spøken har siden søndag gått viralt og er sett over én million ganger, skriver Newsweek.

- Dette er gullet du får på pressekonferanse når en komiker har ansvar for et land, skriver Ian Garner, kanadisk historiker og professor i russisk historie, på X/Twitter.

Den danske statsministeren kunne søndag ta imot presidenten og love 19 F-16-fly til Ukraina. Hun svarte også på spørsmål om Nato-debatten.

- Spørsmål om Ukrainas framtid er det opp til Ukraina å avgjøre. Vi støtter dem så lenge det trengs, så er det opp til Ukraina å avgjøre om de skal gå inn i forhandlinger, svarte Frederiksen, på linje med Natos offisielle linje.

Under den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgus besøk til Nord-Korea ble det hengt opp store portretter av den russiske presidenten Vladimir Putin. Video: Reuters. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Lover jagerfly

Den ukrainske presidenten landet i Danmark søndag ettermiddag, sammen med kona Olena Zelenska (45).

Presidenten er i landet i forbindelse med at Nederland og Danmark har forpliktet seg til å donere F-16 jagerfly til Ukraina. Spørsmålet om norsk donasjon av jagerfly er imidlertid fortsatt under utredning, opplyser forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en uttalelse til Dagbladet.

Zelenskyj besøkte også Sverige i helga, hvor han også møtte det svenske kongeparet. Han kommer ikke på et offisielt besøk til Norge.

Krigen i Ukraina
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer