«Sysla» på Svalbard årets «snille pike»

Pressefotografenes Klubb har kåret den første kvinnelige sysselmann på Svalbard, Ann-Kristin Olsen, til årets «snille pike«. Av de 10 førsteprisene som ble delt ut i dag, fikk Dagbladets fotografer to: Lars Eivind Bones fikk «Portrett»-prisen og Annelise Jackbo vant i klassen «Feature».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I begrunnelsen om hvorfor Ann-Kristin Olsen er årets snille pike, heter det at pressefotografene har valgt å hedre henne fordi hun har forstått at hun også via dem kan bidra til å gi politiet et menneskelig ansikt.

- Det er lettere å finne ord for å takke nå enn da vi sto sammen rundt 141 kister på Svalbard, sa Ann-Kristin Olsen da hun mottok hedersbevisningen i Oslo i dag.

Årets bilde

Hedersbevisningen «snill gutt/pike» ble delt ut i forbindelse med den årlige presentasjonen av årets bilde og de mange vinnerbildene i forskjellige klasser.

Hallgeir Vågenes, VG har kalt sitt vinnerbilde «Drepende blikk». Motivet er hentet fra en rettssal i Greenville, Tennessee der en av familien Lillelids drapsmenn føres fram for dommeren i håndjern. Fotografen har fanget øyeblikket der all oppmerksomhet fra de pårørende suges mot den drapstiltalte som på sin side møter dommens dag med nedslått blikk, sier juryen, og føyer til: Det er et bilde som tåler å bli sett på lenge.

To til Dagbladet

I klassen «Nyhet-reportasje» vant Håvard Bjelland fra Bergens Tidende med serien «Jaglands valgkamp».

Klassen for «Dagligliv i Norge» ble også en BT-fotograf vinner. Det var Jan M. Lillebø med bildet «Den gode hyrde» som viser en sauebonde mens han følger lammingen fra sin seng i fjøset.

I klassen for «Sport» vant Bjørn S. Delebekk, VG med «Knock out». Bildet er hentet fra en serie som også fikk en annen plass i serien «Sport reportasje». Sportsbildet viser Crawford Ashley på vei inn i drømmeland etter en knock out fra Ole Klemetsen.

Vinneren av «Sport reportasje» ble Eirik Brekke, BT med serien «Fotballbyen Liverpool».

«Portrett» ble vunnet av Lars Eivind Bones, Dagbladet, «Mennesker» vant Richard Sagen, BT, «Natur og miljø» gikk til Ola Solvang, Nordlys,«Feature» ble vunnet av Annelise Jackbo, Dagbladet og «Dokumentar/reportasje» gikk igjen til Oddleiv Apneseth, BT.

Av de 10 førsteprisene gikk en til Nordlys i Tromsø, fem til Bergens Tidende mens VG og Dagbladet fikk to hver.

Juryen skuffet

Juryen har bestått av Kathrine Geard, Stein Andersen, Tina Harden, Jens Assur og Per Anders Rosenquist.

I sin generelle omtale av konkurransen sier juryen at den til dels er skuffet over nivået. Det var mange likegyldige bilder, og juryen slår fast at svært få bilder forsøker å løfte fram et samfunnsproblem. Det er for lite engasjement og for mange overfladiske bilder uten et dypere innhold, sier juryen om årets konkurranse.

Til gjengjeld fikk deltakerne, og særlig vinnerne, mange godord av sjefredaktør Harald Stanghelle som sto for utdelingen av prisene.

- Det har vært et vanskelig år for verdens pressefotografer som av mange ble betraktet som paparazzier. Samtidig ga begivenhetene i Paris en sjelden mulighet for å skille de fotografer som arbeider etter etiske og faglige standarder, fra dem som vi omtaler som paparazzier, sa Stanghelle.

Se vinnerbildene:

Dagbladet fotograf Lars Eivind Bones vant portrett-prisen med sitt bilde av: visesangeren Odd Børretzen.

Lars Eivind Bones fikk også juryens spesielpris for sine bilder til Dagbladets sommerserie «Kultursmilet». Her er ett av bildene: Visesangeren Jack Berntsen.

(NTB)

«DREPENDE BLIKK:» Årets bilde er tatt av Hallgeir Vågenes, VG. Det har tittelen «Drepende blikk», og viser den hovedmistenkte for Lillelid-drapene møte ofrenes familie i en rettssal i Tennessee.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer