- Systematisk mishandling av fanger i Afghanistan

Amerikanske tropper beskyldes for systematisk mishandling av fanger i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Menneskerettighetsgruppa Human Rights Watch, HRW, hevder å kunne dokumentere mange tilfeller av fangemishandling i amerikanskstyrte fengsler i Afghanistan. Overgrepene er systematiske, og likner på de som er rapportert i Irak, hevder HRW i en ny rapport.

Organisasjonen skal gjentatte ganger ha advart USA om problemene, uten at noe skjedde, melder BBC.

Ifølge HRW skal afghanske fanger ha blitt banket opp, fratatt søvn, utsatt for kulde, og kledd nakne og fotografert.

Etterforskes

HRW-rapporten kommer bare en dag etter at amerikanske myndigheter offentliggjorde at de etterforsker anklager om mishandling av afghanske Sayed Nabi Siddiqui (47), som var politimann da han ble arrestert og satt i amerikansk varetekt i fjor.

Ifølge Siddiqui ble han pågrepet fordi han hadde meldt fra om korrupte politikolleger. Etter arrestasjonen 15. juli ble han brakt til en amerikansk base i Gardez, øst for Afghanistans hovedstad Kabul, der var ble sittende i førti døgn.

Han forteller til avisa New York Times at han opplevde flere tilfeller av seksuell mishandling, i tillegg til at han skal ha blitt slått, sparket, og nektet søvn mens han satt innesperret hos amerikanerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer