- Systematisk mishandling av fanger i Afghanistan

Amerikanske tropper beskyldes for systematisk mishandling av fanger i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Menneskerettighetsgruppa Human Rights Watch, HRW, hevder å kunne dokumentere mange tilfeller av fangemishandling i amerikanskstyrte fengsler i Afghanistan. Overgrepene er systematiske, og likner på de som er rapportert i Irak, hevder HRW i en ny rapport.

Organisasjonen skal gjentatte ganger ha advart USA om problemene, uten at noe skjedde, melder BBC.

Ifølge HRW skal afghanske fanger ha blitt banket opp, fratatt søvn, utsatt for kulde, og kledd nakne og fotografert.

Etterforskes

HRW-rapporten kommer bare en dag etter at amerikanske myndigheter offentliggjorde at de etterforsker anklager om mishandling av afghanske Sayed Nabi Siddiqui (47), som var politimann da han ble arrestert og satt i amerikansk varetekt i fjor.

Ifølge Siddiqui ble han pågrepet fordi han hadde meldt fra om korrupte politikolleger. Etter arrestasjonen 15. juli ble han brakt til en amerikansk base i Gardez, øst for Afghanistans hovedstad Kabul, der var ble sittende i førti døgn.

Han forteller til avisa New York Times at han opplevde flere tilfeller av seksuell mishandling, i tillegg til at han skal ha blitt slått, sparket, og nektet søvn mens han satt innesperret hos amerikanerne.

Den amerikanske etterforskningen skal nå avdekke om påstandene stemmer.

Tre dødsfall

Human Rights Watch krever at amerikanske militærmyndigheter går ut offentlig med hva de vet om tre dødsfall i amerikansk varetekt i Afghanistan. To av dødsfallene skjedde på en amerikansk flybase i Bagram, og ble betegnet som drap av militærleger ved basen.

- Det er på tide at USA offentliggjør resultatet av sine granskninger av mishandling, straffeforfølger de skyldige, og gir adgang til uavhengige observatører, sier HRWs Afghanistan-gransker John Sifton.

Sifton støtter afghanske menneskerettighetsorganisasjoner i deres krav om adgang til å undersøke fanger i amerikansk varetekt.

- USA har vist at de ikke kan styre sine egne fengsler, sier Sifton.

- BLE MISHANDLET: Den tidligere afghanske politimannen Sayed Nabi Siddiqi viser hvordan føttenes hans var lenket sammen mens han satt i amerikansk fangenskap. Ifølge Siddiqi ble han slått, sparket og seksuelt mishandlet i fengselet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer