PROTESTER: Det var store protester i Ferguson i november i fjor. Foto: REUTERS / Adrees Latif / NTB scanpix
PROTESTER: Det var store protester i Ferguson i november i fjor. Foto: REUTERS / Adrees Latif / NTB scanpixVis mer

Systematisk rasisme avdekket: Ferguson-politimann sammenliknet Obama med en sjimpanse

En politimann sparket, to suspendert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var store demonstrasjoner og opptøyer i Ferguson utenfor St. Louis i USA, etter at den ubevæpnede svarte 18-åringen Michael Brown 9. august i år ble skutt og drept og politimannen Darren Wilson (28) slapp tiltale. Protestene spredte seg også til en rekke amerikanske byer.

Det ble blant annet rettet beskyldninger om rasistiske holdninger innad i politiet i området.

Nå avdekkes det i en kritisk rapport fra justisdepartementet rasisme både i politietaten og deler av rettssystemet i Ferguson.

Rasistiske e-poster Ifølge rapporten var politiet mer opptatt av å få inn bøteinntekter fra innbyggerne enn å ivareta rettssikkerheten deres, skriver New York Times. Rapporten konkluderer med at den svarte befolkningen behandles langt strengere enn den hvite, blant annet ved at det arresteres langt flere svarte og at det stanses flere svarte i trafikken, enn befolkningssammensetningen i området skulle tilsi.

«Det har vært en oppførsel som innebærer brudd både på grunnloven og annen lovgiving», lyder konklusjonen i rapporten.

Borgermesteren i Ferguson, James Knowles, har gitt en politiansatt sparken mens to andre er suspendert for rasistiske kommentarer i eposter de har sendt. Blant e-postene granskerne fant, var det en der avsenderen sammenlignet president Barack Obama med en sjimpanse.

I en annen e-post beskrives en mann som ønsket trygd til hundene sine, fordi de hadde «blandet farge, var arbeidsløse, late, ikke kunne snakke engelsk og fordi de ikke visste hvem faren deres var», skriver Huffington Post.

Mistillit og fiendskap «Etterforskningen avdekket et samfunn som er dypt polarisert, der det er dyp mistillit og fiendskap mellom politiet og innbyggerne», heter det i rapporten, der det heter at rasisme, fordommer og båssetting preger byens politistyrke.

Politistyrken i Ferguson består av 53 politimenn, hvorav bare tre tilhører minoritetene, enda to tredeler av innbyggerne er afroamerikanere.

Ifølge rapporten sto de svarte for 85 prosent av tiltalene som ble tatt ut, over 90 prosent av pågripelsene.

Ikke tiltale Rapporten konkluderer likevel ikke med at den hvite politimannen som skjøt den ubevæpnede tenåringen, Darren Wilson, kan tiltales.

Wilson hadde ikke kriminelle hensikter da han skjøt Brown, og derfor kan man ikke bevise at han har begått lovbrudd ved å krenke Browns rettigheter, og det er dermed ikke grunnlag for å ta ut tiltale, heter det.

Wilson ble også frikjent av en storjury i november, og det er dermed ikke lenger noen pågående sak mot ham i rettssystemet i Missouri.

Men han er ikke lenger politimann etter at han selv sluttet fordi han fant det umulig å fortsette i den situasjonen han var kommet i.

(Dagbladet/NTB)