Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Systematisk registrering av jøder i Sverige

STOCKHOLM (NTB-TT): Svenske nazi-organisasjoner registrerte over 20 000 jøder fra slutten av 1930-tallet og 20 år framover. Registrene kan ha blitt opprettet som forberedelse til deportasjon av jøder fra Sverige til Nazi-Tyskland, melder Sveriges Radio.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I listene over jøder bosatt i Sverige, er det opplysninger om jødenes eiendommer og arbeidsplasser. I ett av registrene, som nå oppbevares av Arbeiderbevegelsens arkiv, er jødene kategorisert etter yrke.

Veteraner

I et annet register, som ble opprettet av organisasjonen Sveaborg, står navnene på mellom 5000 og 6000 jøder, halvjøder og kvartjøder omhyggelig oppført.

 Veteraner fra den finske vinterkrigen og tyske Waffen SS utgjorde kjernen i Sveaborg. De oppfattet seg selv som et underjordisk nettverk mot «indre og ytre fiender».

  Sveaborg-registeret ble funnet under renovering av en leilighet i Dalarne, skjult inne i en vegg.

- Grunnen beredt

Stephan Bruchfelt, som forsker på svensk fascisme ved universitetet i Stockholm, fastslår at registrene ville ha lettet en deportasjon av svenske jøder under annen verdenskrig:

  - Hvis Tyskland hadde gått inn i Sverige, var grunnen beredt for deportasjoner fra Sverige til dødsleirene. Og det ville ikke ha vært særlig vanskelig å finne samarbeidsmenn. Registrene var der, og det eneste som ville trenges var et fungerende politiapparat, sier Bruchfelt til Sveriges Radio.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!