Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Systematisk utryddelse i Algerie

ALGER (NTB-AFP): I seks år har grusomhetene pågått, og ennå er ikke Algerie og algerierne ferdige med å spille blod. Men nå har nedslaktingen tatt en skremmende vending, med systematisk utrydding av hele landsbyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste av de siste ofrene i blodbadet i Algerie har vært fattige bønder. De var mer opptatt av å overleve fra dag til dag, enn av politikk, men endte likevel med oppskårne struper og lemlestede kropper. Noen av dem ble til aske mens husene deres brant ned rundt dem.

Siden begynnelsen av den muslimske fastemåneden ramadan, da den siste voldsspiralen startet, har rundt 1000 mennesker blitt drept, ifølge øyenvitneskildringer og meldinger i avisene.

Det siste angrepet skjedde natt til i dag ifølge den uavhengige avisa Liberte. Flere titalls familier ble utryddet. Det foreløpige tallet på drepte var 103, men innbyggere som overlevde fortalte at det stadig ble trukket nye lik ut av ruinene.

Utvidet målgruppe

En av de verste massakrene fant sted i Ouarsenis, der hele landsbyer skal ha blitt fjernet fra jordens overflate. I Ouarsenis tror enkelte at gruppen som av myndighetene får skylden for de fleste massakrene, Væpnet islamsk gruppe (GIA) har satt i gang en storstilt hevnaksjon mot en rivaliserende gruppe Islamsk redningshær (AIS), som erklærte ensidig våpenhvile i oktober.

Volden startet i 1992, da myndighetene avlyste annen runde i et valg som Islamsk redningsfront (FIS) lå an til å vinne.

I begynnelsen var intellektuelle, embetsmenn, politikere, fagforeningsaktivister og enhver som samarbeidet med myndighetene målet. Over 100 utlendinger er også drept siden 1993.

Skoler og offentlige bygninger ble satt fyr på og etterhvert som fundamentalistene satte i gang en mer omfattende geriljavirksomhet, ble bilbombene og andre bomber på offentlige steder stadig kraftigere.

Begge sider deltar

Fra 1996 ble angrepene rettet også mot såkalte sivile patrioter, som myndighetene utstyrte med våpen til selvforsvar, eller som unnlot å stemme eller følge de strenge religiøse reglene.

Ifølge militære kilder retter nå islamistene angrepene mot fjerntliggende landsbyer fordi de ikke lenger er i posisjon til å nå sikkerhetsstyrkene eller statsinstitusjoner.

Men det hersker etterhvert liten tvil om at også sikkerhetsstyrkene står bak flere av massakrene. The Observer skrev i går om to algeriske asylsøkere, tidligere polititjenestemenn, som sier at de etter ordre deltok i nedslakting og tortur av forsvarsløse sivile. De forteller at elitesoldater forkledd som «fundamentalister» drepte hele familier om natten som ledd i terrorregimet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!