Systematiske overgrep i dansk fengsel

Kriminalomsorgen i Danmark fastslår at ti mannlige innsatte har stått for et fast mønster av seksuelle overgrep mot kvinnelige innsatte i et ungdomsfengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overgrepene skal ha foregått kontinuerlig det siste halve året ved den lukkede ungdomsinstitusjonen Ringe statsfengsel, fastslår Kriminalomsorgens direktør William Rentzmann. Han setter fengselsinspektør Bodil Philip ettertrykkelig på plass med sin konklusjon. Hun uttalte i desember til Berlingske Tidende at hun kjente til at kvinnelige innsatte ble voldtatt på cella, men at det var vanskelig å dokumentere misbruket.

- Jeg vet ikke om det skjer en gang i uka, men det skjer i hvert fall ofte. Pikene tvinges til sex, rengjøring og de behandles som slaver. Noen ganger får de narkotika for det, men av og til tvinges de bare til sex og rengjøring, sa fengselsfunksjonær Steffen Hansen til avisa den gang.

Kriminalomsorgens sikkerhetssjef Aage Karlsson hadde samtaler med både innsatte og ansatte i løpet av desember i det lukkede ungdomsfengselet, som huser både kvinnelige og mannlige ungdomsforbrytere. Det var under disse samtalene omfanget av overgrepene ble kartlagt.

Reagerer

Nå får fengslet for første gang en egen avdelt kvinneavdeling. Det har fått flere kvinnelige innsatte, tillitsmannen for fengselsbetjentene og fengselsinspektør Bodil Philip til å reagere.

Men Rentzmann forsvarer avgjørelsen.

- Den er saklig begrunnet. De oppysninger som er kommet fram er av så alvorlig karakter at det ikke er annet å gjøre, sier han til Berlingske Tidende. Og han retter hard kritikk mot fengselets ledelse.

- Det er fordi problemene ikke ble løst, at jeg må skjære gjennom. Vi ville helst ha fortsatt med blandede avdelinger, men muligheten for seksuelle overgrep måtte bringes til en ende, sier han.