- Systemet er overmodent for endring

Fremskrittspartiet mener regjeringen har opptrådt klønete.

 Mindre innblanding:  Både Robert Eriksson (Frp) og Torbjørn Røe Isaksen (H) mener politikerne bør blande seg mindre inn i lønnsforhandlingene.
Mindre innblanding: Både Robert Eriksson (Frp) og Torbjørn Røe Isaksen (H) mener politikerne bør blande seg mindre inn i lønnsforhandlingene.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter brudd i forhandlingene for ansatte i stat og kommune er mellom 25.000 og 30.000 personer tatt ut i streik. Skoler og barnehager har måttet stenge, og politiet har lagt etterforskningsarbeid på is.

Tvungen lønnsnemnd
Leder av Arbeids- og sosialkomiteen, Robert Eriksson fra Fremskrittspartiet mener tvungen lønnsnemnd er løsningen dersom streiken vedvarer.

- Dersom streiken opptrappes og blir langvarig slik at en tredjepart blir vesentlig berørt, blir vi nødt til å sette ned foten, sier han.

Klønete
Eriksson mener konflikten er klønete håndtert av regjeringen.

- Regjeringen har vist seg som en uprofesjonell forhandlingspart, sier han.

- Lover dette godt for muligheten for regjeringsskifte?

- Tidligere i uken kom over 2000 bønder til Oslo for å demonstrere, og nå er store deler av fagforeninga, som har bidratt økonomisk til de rødgrønnes valgkamp, svært misfonøyd. Det må være ubehagelig for den sittende regjerine, sier Eriksson.

Eriksson mener at streiken viser at dagens system er overmodent for endring.

- Vi bør få innført et liknende system som i Sverige, der uanvhengige og profesjonelle aktører står for lønnsforhandlingene, sier han.

Frie lønnsforhandlinger
- Vi kommenterer ikke pågående streiker. Vi har frie lønnsforhandlinger i Norge; man skal slippe innblanding fra politikere, sier arbeidspolitisk talsmann i Høyre, Torbjørn Røe Isaksen, til Dagbladet.