- Systemet fungerer ikke

Lederen av helse- og sosialkomiteen i Oslo, Ap's Tom Pape, taler sin egen statsråd midt imot. Pape mener langtidsbrukere av sosialhjelp bør få beholde barnetrygden og kontantstøtten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kan da ikke mene at langtidsbrukerne skal leve for så lite som sosialsatsene er over lengre tid. Norge har råd til å ikke henvise B-laget til en slik tilværelse, sier Pape til Dagbladet.

Han mener poenget må være å lage systemer som treffer de menneskene og de barnefamiliene som trenger det. I dag er systemet laget for folk som trenger hjelp i en kortere periode, men det er ikke virkeligheten.

Bør beholde støtten

- I Oslo er det mange som har sosialhjelp som eneste inntekt over lang tid. Spørsmålet om kontantstøtten og barnetrygden reiser derfor en vanskelig og prinsipiell velferdsdebatt. Jeg mener at de, som Trygve Hegnar, bør få beholde barnetrygden og kontantstøtten, sier han.

- Hvis begrunnelsen for at barnefamiliene ikke skal få tilleggene, er at intensjonen med sosialhjelpen er en annen, må vi se på hele systemet. Kanskje må vi lage helt andre ordninger for langtidsmottakerne, sier han.

Da han var leder i bydelsutvalget på Grünerløkka, der han bor, testet han sosialhjelpen og sprakk etter 25 dager.

Snøblind

- Faren som politiker er å bli snøblind. Da må man tvinge seg til å se virkeligheten og sette seg inn i brukernes situasjon. Jeg valgte å prøve selv.

- Jeg mener prinsipielt at det beste er å få alle i arbeid, men vi snakker om den delen som faller utenfor, sier Pape.