Systemet fungerer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl ønsker seg en debatt om forholdet mellom regjeringen og Stortinget, og under middagen på Slottet for stortingsrepresentantene torsdag tok hun også til orde for en grunnlovsreform. Hun ønsker seg sterkere regjeringer med veldefinerte flertall som basis. Hun frykter den tendensen til detaljstyring som Stortinget ifølge henne har tiltatt seg.
  • Stortingspresidentens utspill er prisverdig. Det politiske miljø bør debattere konstitusjonelle spørsmål langt oftere enn det gjør. Det vil virke mer klargjørende på de reglene man har om forholdet mellom statsmaktene, og det kan bidra til å gjøre dem bedre forberedt på de uventede flokene som fra tid til annen oppstår.
  • Men hennes tro på formelle endringer, f.eks. i Grunnloven, deler vi ikke. Det finnes ikke noe perfekt system som regulerer forholdet mellom statsmaktene i et parlamentarisk demokrati. Det varierer derfor fra land til land, i henhold til den politiske kultur. Vi har ingen tro på at et system som har vist seg å være både tilpasningsdyktig og funksjonelt i snart 200 år, vil bli bedre av en grunnlovsendring.
  • Det er rett at vi i dag har en regjering med et spinkelt parlamentarisk grunnlag. Men selv den er ikke uten styringsevne. Både Gro Harlem Brundtland og Trygve Bratteli sto i spissen for mindretallsregjeringer og uten parlamentariske avtaler, og ingen kan si at de ikke styrte. Odvar Nordlis regjering gikk i oppløsning på grunn av splittelse i Arbeiderpartiet, og Thorbjørn Jaglands falt fordi han stilte kabinettsspørsmål overfor folket og ikke Stortinget.
  • Det er én reform Kolle Grøndahl ikke nevner, nemlig oppløsningsretten. Det er for så vidt typisk, for det finnes knapt noe parlament i verden som av egen fri vilje ville innføre noe sånt. Men presidentens eget parti, Arbeiderpartiet, kunne, med sin klare sentrumsposisjon, gi et betydelig bidrag til å gjøre systemet enda mer fleksibelt: Partiet bør gi slipp på sin prippenhet når det gjelder samarbeid med andre partier. Det kunne langt på vei gi det resultat hun etterlyser.