India:

- Systemet har kollapset

Krisen i India fortsetter å øke i omfang. - Omfattende i lang tid, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

PÅ KREMATORIUM: Det fylles opp på krematoriene i New Delhi som følge av den kritiske smittesituasjonen. Foto: Sajjad Hussain / AFP / NTB
PÅ KREMATORIUM: Det fylles opp på krematoriene i New Delhi som følge av den kritiske smittesituasjonen. Foto: Sajjad Hussain / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag ble det satt ny rekord i India, med 315 000 coronasmittede på én dag. På fire dager har over én million mennesker blitt smittet i landet, skriver The Guardian.

Sykehuskapasiteten er sprengt, det er tomt for oksygen og krematoriene er fulle. Det brennes lik i parker og på parkeringsplasser.

Dr. Jalil Parkar ved Lilavati-sykehuset i Mumbai forteller til avisa at «hele helsesystemet har kollapset og legene er utslitte».

- Det er mangel på senger, oksygen, medisiner, vaksiner, testing, sier Parkar.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad påpeker at smittesituasjonen i landet ikke har vært raskt stigende, men svært langvarig.

- Det har holdt seg omfattende i lang tid. I veldig befolkningsrike land, der folk bor på så forskjellige steder, er det vanskelig å se på tallene for landet over ett. Det er ulike regioner. Men India er ett av landene som er hardt rammet, sier han til Dagbladet.

EKSPLODERT: På kort tid har både politiske protester, hellige festivaler, og en dobbeltmutasjon ført til at smitten har eksplodert i India. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad om saken. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Dobbeltmutasjon

Nakstad gir de muterte variantene av coronaviruset skylda for smitteøkningen etter jul.

- Vi ser at med de muterte virusvariantene har den smittenedgangen som var i verden fra nyttår, stoppet opp. Det er mye på grunn av situasjonen i de befolkningsrike landene. Brasil er et annet land som er hardt rammet.

Forrige uke gikk India forbi Brasil i å være landet med nest høyest smitte i verden - bak USA. Over 16 millioner indere har nå vært smittet av viruset.

Indiske helseeksperter gir for tidlig gjenåpning skylda for krisen. Det pekes på store religiøse samlinger, gjenåpning av offentlige steder og politiske folkemøter, ifølge BBC.

India har også oppdaget en dobbeltmutasjon av coronaviruset, som anslås å være mer smittsom. Denne varianten er også oppdaget i Bergen.

- Det ble erklært seier for tidlig, og den stemningen ble kommunisert over hele landet, særlig av politikere som ønsket å få økonomien i gang og som ønsket å komme i gang med valgkampen. Det ga viruset mulighet til å øke igjen, sier K. Srinath Reddy, president i Public Health Foundation of India.

Det er nå innført en seks dagers lockdown som følge av kollapsen i helsevesenet.

MASSEKREMERING: Her brennes flere lik på et krematorium i New Delhi. Foto: Danish Siddiqui / Reuters / NTB
MASSEKREMERING: Her brennes flere lik på et krematorium i New Delhi. Foto: Danish Siddiqui / Reuters / NTB Vis mer

Køer på sykehuset

Lege Amit Thadhani, direktør for Niramaya sykehus i Mumbai, et sykehus som bare behandler Covid-pasienter, forteller The Guardian at han advarte mot en ny bølge i februar - uten å bli hørt.

Sykehuset er nå fullt, og hvis en pasient blir utskrevet er senga fylt på minutter. For ti dager siden gikk sykehuset tom for oksygen, men alternative forsyninger ble funnet akkurat i tide.

- Det er folk som står utenfor sykehuset som prøver å komme inn, og hver dag får vi samtaler hvert 30. sekund fra noen som prøver å finne en seng, sier Thadhani.

- De fleste samtalene er fra pasienter som er kritisk syke og trenger pleie, men det er bare ikke nok kapasitet. Så det er mye død.

Thadhani mener at viruset denne gangen er «mye mer aggressivt og mye mer smittsomt», og nå hovedsakelig rammer unge mennesker.

- Nå er det folk i 20- og 30-åra som kommer inn med svært alvorlige symptomer, og det er mange dødsfall blant unge mennesker, sier han.

Også Dr. A. Fathahudeen, som er en del av staten Keralas coronateam, har tidligere denne uka uttalt at faresignalene dukket opp i februar, men «vi ikke tok oss sammen».

- Jeg sa i februar at covid ikke hadde forsvunnet og at en tsunami kunne ramme oss om ikke noe ble gjort. Dessverre har en tsunami slått inn over oss, sa Fathahudeen til BBC.

Brenner lik

I Gujarat, som ligger vest i India, opererer mange krematorier i Surat, Rajkot, Jamnagar og Ahmedabad døgnet rundt, og noen melder om tre til fire ganger flere døde enn normalt.

Sosiale medier er oversvømt med «forferdelige bilder» fra krematorier som ikke klarer å takle pågangen, skriver Al Jazeera.

- Jeg har dratt til krematoriet regelmessig siden 1987 og vært involvert i dets daglige funksjon siden 2005, men jeg har aldri sett så mange lik i løpet av alle disse åra, sier Prashant Kabrawala ved Narayan Trust, som styrer et krematorium i byen Surat, ifølge nyhetskanalen Al Jazeera.

Det brennes lik i parker og på parkeringsplasser.

Den indiske regjeringen sier at smitten nå øker kraftig på grunn av befolkningstettheten i de store byene. Mutasjoner av viruset sprer seg raskt. Men også utbredt motstand mot bruk av munnbind har trolig økt smittespredningen, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer