Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Systemet har vært ødelagt i årevis

Donald Trump vil prøve å finne en løsning på innvandringskaoset.

KRITISK: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra foreldrene sine på grensen til USA. Praksisen er et resultat av USAs nye «nulltoleranse»-politikk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En håndheving av innvandringsloven som har ført til at minst 2000 barn ulovlige innvandrere har blitt internert, har skapt overskrifter verden rundt de siste ukene. Nå sier Donald Trump at han vil prøve å finne en løsning på situasjonen.

Det var på vei inn til et møte med republikanske ledere natt til onsdag at presidenten uttalte dette.

- Systemet har vært ødelagt i årevis, sier Trump ifølge Washington Post.

- Innvandringssystemet er virkelig dårlig, svakt system, trolig det verste i verden. Vi skal se om vi finner en løsning på det.

Nye forslag

Tidligere på dagen sa Trump at han ville be Kongressen om myndighet til å internere, og straks fjerne familier sammen som en enhet. Og omtalte det som «den eneste løsningen», ifølge AP.

Det foreslås også å utvide perioden USA kan holde mindreårige internert. Perioden strekker seg nå til maksimum 20 dager. I forslaget åpnes det også opp for at barna kan interneres sammen med foreldrene sine i den forlengede perioden.

Da Trump kom ut igjen, sa han til frammøtte reporter at de hadde hatt «et kjempebra møte», uten å si noe om eventuelle framskritt i den kaotiske situasjonen.

TO ÅR GAMMEL: Getty-fotograf John Moore har vært ved grensen mellom USA og Mexico. Moores bilde av ei to år gammel jente fra Honduras som gråter når hennes mor blir kroppsvisitert, har gått verden rundt det siste døgnet. Her forteller fotografen hvordan han opplevde situasjonen. De siste ukene skal omlag 2000 barn ha blitt skilt fra sine foreldre e... Vis mer

Ny håndheving

I april kunngjorde justisminister Jeff Session at migranter som forsøker å ta seg over grensa på ulovlig vis, vil bli pågrepet og internert.

Barn av ulovlige innvandrere blir derfor separert fra sine foreldre. Det amerikanske sikkerhetsdepartementet opplyste i forrige uke om at nærmere 2000 barn har lidd den skjebnen fra midten av april, og til utgangen av mai.

En rekke personer har kritisert håndhevingen, blant dem finner vi Bill Clinton, Hillary Clinton, tidligere førstedame Laura Bush, FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein og førstedame Melania Trump.

Både Republikanerne og Demokratene er mot denne håndhevingen av loven. Donald Trump har tidligere lagt skylda for situasjonen på Demokratene, fordi de ikke vil slutte opp om hans nye strenge tiltak for grensesikkerhet.

Mens Demokratene anklager Trump for å føre en umenneskelig politikk.

- Tiltaket alle er imot

I et intervju med Dagbladet mandag, sa USA-kjenner og førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda, Alf Tomas Tønnessen, at det kan virke som om Trump har utnyttet situasjonen i en maktkamp for å få på plass den mye omtalte Mexico-muren.

- Det er en veldig spesiell situasjon. Dette er et tiltak som alle er imot, inkludert presidenten selv. Det virker som han bruker det i et maktspill for å prøve å få demokratene i kongressen til å gå med på økt finansiering av muren, sa Tønnessen.