- Systemsvikt i Tines salgsprosess

Men Veritas vil ikke utdype hva som skjedde i Ica-forhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tine la i dag fram et sammendrag av en rapport de bestilte fra Det norske Veritas (DNV) etter at VG avdekket at Ica var tilbudt 16 millioner for å fjerne ostene til Synnøve Finden fra hyllene.

Rapporten konkluderer med flere mangler i Tines salgsprosess overfor de store kjedene. Hovedkonklusjonene til DNV er lite flatterende for meierigiganten:

  • Uklare juridiske og etiske rammer for den enkelte ansatte i Tines salgsavdeling.
  • Lite formalisert salgsprosess. Tine har mangelfulle skriftlige beskrivelser av ansvar, myndighet, krav til dokumentasjon
  • Mangelfull styring av risiko. De to første punktene medførte en risiko for brudd på etiske eller juridiske rammer. Denne risikoen ble ikke tilfredsstillende identifisert og behandlet av Tine.

- Anledning til opprydning

Tine er fortsatt under gransking av Konkurransetilsynet, men bestilte 8. februar på egen hånd en granskning fra Veritas for å avdekke feil i sitt eget system, og for å få forslag til forbedringer.

Konstituert konsernsjef Hanne Refsholt fortalte på dagens pressekonferanse at hun har gledet seg til å legge fram rapporten, selv om den ikke var spesielt hyggelig lesning.

- Dette er en anledning til å ta tak i svakhetene våre, og å komme igang med arbeidet med nødvendige forbedringer, sier hun.

Utdyper ikke Ica-saken

Verken Tine eller Veritas ville gå inn nærmere inn på detaljene omkring forhandlingene mellom Ica og Tine.

- Veritas\' mål med arbeidet har vært å avdekke bakenforliggende årsaker, ikke å finne syndebukker, sier DNVs prosjektleder Bjørn Faanes.

Veritas viser til at det er Konkurransetilsynets jobb å avgjøre hvorvidt det er begått lovbrudd i forhandlingene mellom Ica og Tine. Tilsynet har varslet at de vil komme med sin rapport i løpet av våren.

Veritas har intervjuet ansatte i Tines salgsavdeling og ledelse. Tre av de fire store dagligvarekjedene har også vært intervjuet, men ikke Ica, som avviste å stille opp.

- Vi mener dette er en oppgave for Konkurransetilsynet, og ønsket å forholde oss til dem som et myndighetsorgan. Vi avventer deres rapport, sier informasjonssjef Terje Gulbrandsen i Ica til Dagbladet.no.

Ny stilling

Tine offentliggjorde også under dagens pressekonferanse at de denne uka vil utlyse en stilling som sjef for virksomhets- og risikostyring i hele konsernet.

Hanne Refsholt forteller også at Veritas-rapporten i formiddag ble lagt fram for Konkurransetilsynet.

- Rapporten er ikke ment å påvirke deres behandling av saken, men det er viktig at vi ikke setter oss ned og venter på tilsynet. Vi må gå i oss sjøl og komme igang med tiltak for forbedring.

At offentligheten kun fikk et sammendrag av rapporten, begrunner Tine med at de vil beskytte enkeltpersoner internt i sin organisasjon.

STRID OM OST: Gulost fra Synnøve Finden og Tine i butikkhyllene.