- Syting ødelegger fiskeryrket

TROMSØ (Dagbladet): Fiskere i Nord-Norge krever offentlig gransking av en feilslått norsk forvaltning av verdiene i Barentshavet. Mange yrkesbrødre på Vestlandet er luta lei sytingen fra nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det uansvarlige uttaket av torsk må granskes, krever fiskerne i Nordland, og får støtte fra politikerne i sitt eget fylke.

Ser rødt

Nordland fylkesting krever at trålredere som ikke er hører hjemme i Nord-Norge må betale hele prisen dersom årets kvoter reduseres. Dette får fiskere på Vestlandet til å se rødt.

Når krybba er tom, bites hestene; kystfolket krangler når det har fått mindre torsk å dele på: Eldgamle konflikter mellom landsdeler og flåtegrupper vekkes til live. Tillitsvalgte i Norges Fiskarlag står mot hverandre foran de norsk-russiske fiskeriforhandlingene, som starter i Tromsø i dag:

- Svartmaling

- Svartmaling er i ferd med å ødelegge norsk fiskerinæring. Jeg er luta lei sytingen fra Nord-Norge. Kystfiskere som klager, har sjøl hatt rekordinntekter etter fiskefesten de siste åra, sier lederen i Sogn og Fjordane Fiskarlag, Nils Myklebust.

Han mener næringa «i en bestemt del av landet» fokuserer på problemene.

- Syting ødelegger rekrutteringa til fiskeryrket. Ungdommen vil ikke satse på ei næring der folk ser mørkt på framtida. Tilstanden i Barentshavet er slett ikke så ille som pessimistene hevder, sier Myklebust. Hans egne yrkesbrødre i Nord-Norge avfeier dette som reinspikka tøv.

- Det må da være lov å påpeke de feil vi ser i forvaltninga av havet. Det er kystens framtid vi er opptatt av. Derfor må den havgående trålerflåten som raner småfisken i Barentshavet, vekk, sier Rolf Bendiksen i Nordland Fylkesfiskarlag.