UNE mener familien ikke er troverdig

Syv år i kirkeasyl

Familien Johnsen Collin fra Sri Lanka har sittet syv år i kirkeasyl. Den lille tamilske familien frykter for å bli sendt til det de mener er den sikre død.

HÅP: Dilani Johnson Collin (32) og hennes foreldre Merry Anjala og Anonipillai Johnsen Collin, kom til Norge fra Sri Lanka i 2009. De har fått flere avslag på oppholdstillatelse fra Utlendingsnemnda og lever nå på syvende året i kirkeasyl på Finnsnes. Video: Henning Lillegård Reporter: Gunnar Hultgreen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FINNSNES (Dagbladet): De trodde de skulle få et nytt liv og bedre liv. Da de flyktet fra den blodige borgerkrigen på Sri Lanka. Etter noen hektiske måneder på flukt, i klørne på menneskehandlere, kom familien Johnsen Collin til Norge i oktober 2009.

Nå har de tre – Dilani (33) og foreldrene Merry Anjalan (64) og Antonipillai Johnsen Collin (69) snart satt Norgesrekord med å sitte i kirkeasyl.

Bare en iransk kvinne har sittet like lenge i kirkeasyl i Norge. På 1990-tallet satt hun syv år i en kirke på Mysen, før hun fikk oppholdstillatelse på humanitært grunnlag.

Det er kirka på Finnsnes som har åpnet dørene og gitt familien Johnsen Collin kirkeasyl.

Støtteforeningen hjelper familien med mat og økonomi.

Selv om rettsvesenet har bestemt at de skal sendes ut av landet, er det politiets hovedregel at de ikke går inn i kirker og bedehus for med makt å hente utlendinger som skal sendes ut av landet.

«Livet på vent»

- Vår situasjon er fortvilet. Vi kan ikke reise tilbake til Sri Lanka, da er vi ferdige. Siden før vi flyktet i juli 2009, har den ene broren min sittet fengslet. Han er dømt for et drap, som han ble mishandlet og torturert for å tilstå. Pappa jobbet for opposisjonen – LTTE (Den tamilske frigjøringsbevegelsen) som journalist. Jeg jobbet i tamiltigernes bank, forteller Dilani Johnsen Collin til Dagbladet.

HADDE DRØMMER: - Drømmene min om utdannelse og en egen familie er satt på vent, sier Dilani Johnsen Collin. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
HADDE DRØMMER: - Drømmene min om utdannelse og en egen familie er satt på vent, sier Dilani Johnsen Collin. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

En yngre bror har fått oppholdstillatelse i Canada, mens Dilani og foreldrene har sittet i kirkeasyl på Finnsnes. Broren oppholdt seg i flere år i en flyktningeleir i Malaysia, før han fikk status som kvoteflyktning.

Han fikk flyktningstatus av FNs høykommissær for flyktninger, noe resten av familien trolig ville fått av, dersom de hadde dratt til Malaysia og ikke til Norge.

- Livet er satt på vent. Det er veldig vanskelig, sier Dilani, som sammen med foreldrene fortsatt håper norske myndigheter gir etter, og gir dem oppholdstillatelse.

Borgerkrigen på Sri Lanka omtales som en av de mest blodige og grusomme kriger i moderne tid. Antallet drepte under den 25 år lange borgerkrigen varierer fra 50 000 til opp mot 250 000 mennesker.

- Vi kom til Norge, fordi vi fryktet for våre liv.

- Vi våget ikke å fortelle alt i det første møtet med norske utlendingsmyndigheter. Hvem kunne vi stole på? Derfor sa vi minst mulig, forteller Dilani.

Satt på fly

Johnsen Collin ble først plassert i det nå nedlagte asylmottaket Heimly på Finnsnes. Etter ett år fikk de avslag på asylsøknaden, og skulle sendes ut av landet.

- Vi ble plassert på et fly til Qatar, og skulle sendes videre til Sri Lanka. Først da flyet begynte å kjøre ut til rullebanen, ble utvisningen stoppet.

- Da ble vi hentet ut av flyet, fordi advokaten vår hadde fått rettens kjennelse på at vi skulle få prøve saken vår for rettssystemet.

Etter en ny periode på mottaket, flyktet familien til kirken på Finnsnes. Bare noen timer etter at de hadde forlatt mottaket, kom utlendingspolitiet. Siden har de sittet i kirkeasyl.

- Jeg har sendt brev til statsminister Erna Solberg, og bønnfalt henne om hjelp, men fortsatt vil Utlendingsnemnda (UNE) sende oss ut av Norge, sier Dilani Johnsen Collin.

HÅP: Dilani Johnson Collin (32) og hennes foreldre Merry Anjala og Anonipillai Johnsen Collin, kom til Norge fra Sri Lanka i 2009. De har fått flere avslag på oppholdstillatelse fra Utlendingsnemnda og lever nå på syvende året i kirkeasyl i Finnsnes. Video: Henning Lillegård Reporter: Gunnar Hultgreen. Vis mer

- Vi har sendt flere anker, og dokumentert at vi tilhørte de tamilske tigrene. Men den samme kvinnen i UNE, bare avviser våre anker. Uten at noen andre enn henne ser på saken. Seks ganger har UNE bare avvist oss, forteller familien Johnsen Collin.

«Ikke troverdig»

Dagbladet har forgjeves søkt nemndlederen i UNE som har avslått asylsøknadene fra familien Johnsen Collin. Hun har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Avdelingsleder i UNE, Ingun Halle begrunner avslagene med familiens troverdighet.

- Vi mener at historien deres ikke er troverdig, og dette har også blitt slått fast av domstolene i flere omganger. Saken har blitt behandlet to ganger i både tingretten, lagmannsretten og Høyesteretts ankeutvalg, Hverken UDI (Utlendingsdirektoratet), UNE eller rettsinstansene har på noe tidspunkt ment at de trenger beskyttelse, sier Halle.

- Bør familien få oppholdstillatelse på humanitært grunnlag?

- Generelt skal det mye til for å få oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. I denne saken er det ikke forhold som tilsier at noen i familien, som består av tre voksne personer, skal gis oppholdstillatelse på dette grunnlaget.

- IKKE TROVERDIG: -Vi mener historien til familien Johnsen Collin ikke er troverdig, sier avdelingsleder Ingun Halle i UNE. Foto: Utlendingsnemnda
- IKKE TROVERDIG: -Vi mener historien til familien Johnsen Collin ikke er troverdig, sier avdelingsleder Ingun Halle i UNE. Foto: Utlendingsnemnda Vis mer

«Trygt å returnere»

- Er det dokumentert at familien ikke tilhører de tamilske tigerne?

- UNE, og for øvrig domstolene, mener at familien ikke har hatt den type tilknytning til LTTE som de selv sier at de har hatt. Forholdene på Sri Lanka er ikke slik at alle som har hatt en tilknytning til LTTE risikerer forfølgelse. Vi mener det er trygt for denne familien å returnere dit, sier Halle.

- Er det riktig at en person alene har behandlet de siste ankene, og hvorfor blir ikke ankene behandlet av en nemnd?

- Da UNE i sin tid behandlet klagen over UDIs vedtak, ble den ikke behandlet i nemnd. Det var fordi nemndleder, mente at det ikke forelå vesentlige tvilsspørsmål i saken. Familien har i ettertid flere ganger bedt UNE om å omgjøre vedtaket, som i utgangspunktet var et endelig vedtak.

- I deres siste anmodninger om å omgjøre UNEs vedtak, er det person som har fattet beslutning, etter at saken har blitt forberedt av sekretariatet. Grunnen til at den ikke er blitt behandlet i nemnd, er at det i anmodningene om omgjøring av UNEs vedtak, ikke har kommet opplysninger som tilsier at det foreligger vesentlige tvilsspørsmål i saken, sier Halle.

«Hjerterått»

Lokalsamfunnet i Midt-Troms har slått ring om familien Johnsen Collin, og støttegruppa på Finnsnes har over 1500 medlemmer.

- Det er hjerterått, og fullstendig uforståelig, sier tidligere diakon Kjellrun Skoglund, som leder for støttegruppa for familien Johnsen Collin.

GIR IKKE OPP: - Vi gir oss ikke før de får bli, sier Leder for støttegruppa til familien Collin, Kjellrun Skoglund. Familien Collin er flyktninger fra Sri Lanka og har har sittet i kirkeasyl i syv år. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Henning Lillegård Vis mer

Støttegruppa krever at den tamilske familien får opphold på humanitært grunnlag i Norge.

Hele kommunestyret i nye Senja kommune stiller seg bak kravet om at familien må få bli på Finnsnes. Også et samlet bisperåd har bedt for de tre.

Men unntak av Frp har også et samlet fylkesting for Troms og Finnmark støttet kravet om at familien Johnsen Collin skal få opphold i Norge.

- Saken blir nå tatt opp på vårt landsmøte, forteller KrFs lokalpolitiker Per-Inge Søreng. Også flere stortingsrepresentanter i SV har engasjert seg i kravet om at den lille familien i kirkeasyl må få oppholdstillatelse.

- Det er ikke et samfunn som Norge verdig, å behandle folk slik.

- Kommunen har forpliktet seg til å skaffe bolig til dem. Dilani og hennes familie er en ressurs vi trenger her på Finnsnes, sier Kjellrun Skoglund i støttegruppa.

«Hjerteskjærende»

Selv om UNE ikke tror på Johnsen Collin, og deres forklaring og tilknytning til de tamilske tigrene, har historien deres blitt bekreftet at norske militærtopper.

Tidligere generalinspektør for hæren, Lars Johan Sølvberg, bekrefter historien til familien Collin. Han var i flere år stasjonert i landet, og ledet den internasjonale observatørgruppa – Sri Lanka Monitoring Mission – som skulle overvåket våpenhvilen.

BEKREFTER: General Lars Sølvberg bekrefter familien Johnsen Collins tilknytning til de tamilske tigrene. Foto: Sri Lanka Monitoring Mission
BEKREFTER: General Lars Sølvberg bekrefter familien Johnsen Collins tilknytning til de tamilske tigrene. Foto: Sri Lanka Monitoring Mission Vis mer

- Det er hjerteskjærende, og som stat ønsker vi vel ikke å være i en slik situasjon, sier general Sølvberg.

Overfor Dagbladet forteller Sølvberg at han kjenner historien til familien Johnsen Collin, og at det de har fortalt er sant.

- Jeg forstår at familien ikke ønsket å fortelle om tamiltigrene og deres tilknytning til organisasjonen da de søkte asyl i Norge, sier generalen.

Regjeringen

Torsdag ble det kjent at regjeringen innfører en engangsløsning som gir enkelte utlendinger med avslag på asylsøknaden og lang oppholdstid i Norge oppholdstillatelse.

Ordningen skal gjelde for utlendinger som har fått avslag på asylsøknaden, men som innen 1. oktober i år, vil ha oppholdt seg i Norge i over 16 år etter at asylsøknaden ble innlevert.

HIT MEN IKKE LENGRE: Etter syv lange år i kirkeasyl, våger ikke den lille tamilske familien å forlate kirka. - Hit til kirketrappa, men lenger tør vi ikke gå, sier Antonipillai, Merry Anjalan og datteren Dilani Johnsen Collin. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
HIT MEN IKKE LENGRE: Etter syv lange år i kirkeasyl, våger ikke den lille tamilske familien å forlate kirka. - Hit til kirketrappa, men lenger tør vi ikke gå, sier Antonipillai, Merry Anjalan og datteren Dilani Johnsen Collin. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Familien Johnsen Collin har «bare» vært i Norge i 12 år, derav sju år i kirkeasyl. Den nye ordningen får ingen betydning for de tre som fortsatt blir sittende i kirkeasyl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer