Syv av ti kan ikke førstehjelp på barn

Amalie pustet ikke.

REDDET AV FØRSTEHJELP: Amalie Thornes Stensland var nær å dø da hun for fem år siden ble kvalt da strikken på hettegenseren hennes festet seg i en sklie. At hun fikk rask førstehjelp på stedet var helt avgjørende for at hun kom fra hendelsen med livet i behold. —Amalies historie viser hvor uhyre viktig det er at voksne kan utføre riktig førstehjelp på barn, sier mamma Kirsten Stensland og pappa Pål Thornes. 
Foto: Alf Ove Hansen
REDDET AV FØRSTEHJELP: Amalie Thornes Stensland var nær å dø da hun for fem år siden ble kvalt da strikken på hettegenseren hennes festet seg i en sklie. At hun fikk rask førstehjelp på stedet var helt avgjørende for at hun kom fra hendelsen med livet i behold. —Amalies historie viser hvor uhyre viktig det er at voksne kan utføre riktig førstehjelp på barn, sier mamma Kirsten Stensland og pappa Pål Thornes. Foto: Alf Ove Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER/OSLO (Dagbladet):

Amalie (10) ble kvalt da snora på genseren hennes hengte seg fast i sklia. Rask førstehjelp reddet livet hennes.

— Jeg kom for å hente Amalie i barnehagen, men allerede på vei inn porten forsto jeg at noe var galt, forteller Amalies pappa, Pål Thornes til Dagbladet.

Han glemmer aldri beskjeden han fikk den skjebnesvangre ettermiddagen.

— De andre barna ropte til meg: Amalie puster ikke! Jeg tror ikke helt jeg forsto det der og da, sier Thornes.

Det er fem år siden ulykken inntraff i Emmaus barnehage i Stavanger. Amalie, som den gangen var fem år gammel, hadde greid å feste snora på genseren fast i en sprekk øverst i rutsjebanen. Det førte til at hun ble kvalt.

Rask handlingDa Amalie ble funnet var hun bevisstløs.

— Hun ble oppdaget av moren til en av de andre barnehagebarna. Denne moren var av alt hell utdannet sykepleier, og fikk raskt startet gjenoppliving, forteller Amalies mor, Kirsten Stensland.

— Denne moren visste tydeligvis hva hun skulle gjøre. Måten hun og de andre ansatte i barnehagen handlet på, reddet livet til jenta vår. Det er vi enormt takknemlige for, sier Thornes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer