Syv av ti kan ikke førstehjelp på barn

Amalie pustet ikke.

REDDET AV FØRSTEHJELP: Amalie Thornes Stensland var nær å dø da hun for fem år siden ble kvalt da strikken på hettegenseren hennes festet seg i en sklie. At hun fikk rask førstehjelp på stedet var helt avgjørende for at hun kom fra hendelsen med livet i behold. —Amalies historie viser hvor uhyre viktig det er at voksne kan utføre riktig førstehjelp på barn, sier mamma Kirsten Stensland og pappa Pål Thornes. 
Foto: Alf Ove Hansen
REDDET AV FØRSTEHJELP: Amalie Thornes Stensland var nær å dø da hun for fem år siden ble kvalt da strikken på hettegenseren hennes festet seg i en sklie. At hun fikk rask førstehjelp på stedet var helt avgjørende for at hun kom fra hendelsen med livet i behold. —Amalies historie viser hvor uhyre viktig det er at voksne kan utføre riktig førstehjelp på barn, sier mamma Kirsten Stensland og pappa Pål Thornes. Foto: Alf Ove HansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet):

Amalie (10) ble kvalt da snora på genseren hennes hengte seg fast i sklia. Rask førstehjelp reddet livet hennes.

— Jeg kom for å hente Amalie i barnehagen, men allerede på vei inn porten forsto jeg at noe var galt, forteller Amalies pappa, Pål Thornes til Dagbladet.

Han glemmer aldri beskjeden han fikk den skjebnesvangre ettermiddagen.

— De andre barna ropte til meg: Amalie puster ikke! Jeg tror ikke helt jeg forsto det der og da, sier Thornes.

Det er fem år siden ulykken inntraff i Emmaus barnehage i Stavanger. Amalie, som den gangen var fem år gammel, hadde greid å feste snora på genseren fast i en sprekk øverst i rutsjebanen. Det førte til at hun ble kvalt.

Rask handling
Da Amalie ble funnet var hun bevisstløs.

— Hun ble oppdaget av moren til en av de andre barnehagebarna. Denne moren var av alt hell utdannet sykepleier, og fikk raskt startet gjenoppliving, forteller Amalies mor, Kirsten Stensland.

TAKKNEMLIGE: - Måten barnehagen handlet på da Amalie ble kvalt, reddet livet til hennes. Det er vi enormt takknemlige for, sier Pål Thornes og Kirsten Stensland. Foto: Alf Ove Hansen
TAKKNEMLIGE: - Måten barnehagen handlet på da Amalie ble kvalt, reddet livet til hennes. Det er vi enormt takknemlige for, sier Pål Thornes og Kirsten Stensland. Foto: Alf Ove Hansen Vis mer

— Denne moren visste tydeligvis hva hun skulle gjøre. Måten hun og de andre ansatte i barnehagen handlet på, reddet livet til jenta vår. Det er vi enormt takknemlige for, sier Thornes.

— Viktig
I barnehagen i Stavanger våknet Amalie opp etter kort gjenopplivning, og var ved bevissthet da ambulansepersonell ankom barnehagen.

— Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd dersom denne moren og de ansatte i barnehagen ikke hadde handlet så raskt. Marerittet mitt er selvfølgelig at Amalie ikke hadde overlevd, sier Stensland.

— Historien om Amalie viser hvor uhyre viktig det er at voksne kan utføre riktig førstehjelp på barn, sier Thornes.

Syv av ti mangler kunnskap
Syv av ti har elendig kunnskap om førstehjelp på barn viser en fersk undersøkelse utført av Codan Forsikring i samarbeid med Norsk Luftambulanse.

— Det er behov for mer kunnskap i situasjoner der man finner barn som er bevisstløse eller kritisk skadd er, sier Aage W. Karlsen, fagsjef undervisning i Norsk Luftambulanse.

— Førstehjelpstiltak her blir å sikre luftveier, stanse blødninger og hindre nedkjøling, legger han til.

Karlsen tror mange skyver fra seg tanken om at noe kan skje med deres barn.

— Slike situasjoner kan være veldig skremmende og psykisk vanskelige, sier han.

— Lett å glemme
Forsker ved Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin i Bergen, Erik Zakariassen har skrevet hovedfagsoppgave om førstehjelp med fokus på temaet innøving om praktiske ferdigheter.

I forbindelse med oppgaven utførte han en undersøkelse som viste at mange glemmer kunnskapen allerede etter tre måneder.

— Det finnes et klart skille mellom å huske det teoretiske og det praktiske, og det er det praktiske man må trene på og repetere, sier Zakariassen til Dagbladet.

— Undersøkelsen sier noe om hvor lett man glemmer praktiske ferdigheter. Å lære førstehjelp handler om å bry seg om andre, sier Karlsen, og understreker derfor nødvendigheten av repetering.

— Hjerte- og lungeredning kan være lett å glemme hvis man bare har lært det en gang. Mange håper de aldri vil få bruk for kunnskapen. Derfor er det viktig å alltid ringe Medisinsk nødtelefon så raskt som mulig for å bli veiledet og minnet på det man har lært. Da er det også lettere å utføre førstehjelpen mer effektivt og riktig. Hvis man gjør det feil får det ingen effekt, sier Karlsen.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at det er barn og unge som skader seg mest og at fritidsulykkene kommer høyt på statistikken.

LIVSGLAD: Amalie var engstelig en stund etter ulykken, men i dag går det bra med 11-åringen. Foto: Alf Ove Hansen
LIVSGLAD: Amalie var engstelig en stund etter ulykken, men i dag går det bra med 11-åringen. Foto: Alf Ove Hansen Vis mer

— Barna er det mest dyrebare vi har, og jevnlig oppfriskning av førstehjelpskunnskapene er den beste forsikringen vi kan gi dem, sier skadesjef i Codan forsikring, Lars Martin Reiten.

Barn annerledes enn voksne
Førstehjelp på barn krever i mange tilfeller andre teknikker, enn om man skal utføre hjerte- og lungeredning på en voksen.

—Barns problemer er annerledes enn voksnes. Hvis en i voksen i 50-åra faller om skyldes det ofte hjerteinfarkt, men hvis et barn gjør det er det kanskje utsatt for kvelning. Det er ofte forskjellige årsaksforhold, sier Karlsen.

—Det er livsviktig å kunne enkle teknikker for å sikre frie luftveier. Løft barnets hode opp i en nøytral stilling, trekk kjeven fram. Lytt etter pust. Hjerte- og lungeredning på barn er ganske tilsvarende som hos voksne bortsett fra at til brystkompresjoner brukes ei hånd på et stort barn, og bare to fingre på et lite barn, man bruker 30 kompresjoner og to innblåsninger på både voksne og barn. Mengden innblåst luft er selvsagt også mindre, sier Karlsen.

Zakariassen tror resultatene av undersøkelsen kan skyldes at få har gått på kurs.

—Mange tenker også at «det vil ikke skje med mine barn». En annen årsak er kanskje enda viktigere, og det er at slike hendelser skjer prosentvis veldig sjelden. De aller færreste voksne slipper å oppleve den type dramatikk, og da ligger det langt bak i hodet.